Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 756131

Danube River REsearch And Management - Projekt Danube DREAM – moguće uključivanje Parka prirode Kopački rit


Pribičević, Boško; Đapo, Almin; Ninkov, Toša; Kolakovic, Srđan
Danube River REsearch And Management - Projekt Danube DREAM – moguće uključivanje Parka prirode Kopački rit // Zbornik sažetaka 2. simpozija Kopački rit jučer, danas, sutra… / Ozmec, Siniša ; Bolšec, Boris, Kučera, Sonja, Rožac, Vlatko (ur.).
Tikveš/Osijek: Javna ustanova, 2013. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Danube River REsearch And Management - Projekt Danube DREAM – moguće uključivanje Parka prirode Kopački rit
(Danube River REsearch And Management - Project Danube DREAM – possible involvment of Nature park Kopački rit)

Autori
Pribičević, Boško ; Đapo, Almin ; Ninkov, Toša ; Kolakovic, Srđan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 2. simpozija Kopački rit jučer, danas, sutra… / Ozmec, Siniša ; Bolšec, Boris, Kučera, Sonja, Rožac, Vlatko - Tikveš/Osijek : Javna ustanova, 2013

ISBN
978-953-57324-1-9

Skup
2. Simpozij Kopački rit jučer, danas, sutra…

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 2 - 3.10. 2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kopački rit; LIDAR

Sažetak
DREAM Projekt (Danube River REsearch And Management) će pružiti okrilje i infrastrukturu za široki skup istraživačkih tema. Ove teme su međusobno povezane i pokrivaju nekoliko disciplina, od temeljnih istraživanja, koje su zastupljene kroz napredne hidrauličke laboratorijie i sofisticiranim 3D modelima visoke računalne tehnologije, do primijenjenih istraživanja. Tu se planiraju pružaju terenski podatci za ublažavanje hidroloških ekstrema i poboljšanje postojećih situacija u režimu voda, sedimentnom režimu, riziku od poplava, problemu suša, revizija bio-inženjerskih mjera, obnova vodotoka i poplavnih ravnica, i sl. Sva relevantna sveučilišta i istraživačke institucije duž Dunava i pritoka u slivu su potencijalni partneri, u jakoj povezanosti s javnim i privatnim sektorom (ministarstva, regije, hidroelektrane, uprave za vode, nevladine organizacije, parkovi prirode...). Mreža Dunavskih istraživačkih ustanova bi trebala biti formirana u okviru Dunavske rektorske konferencije, CASEE mreže, ICPDR i uključiti akademije znanosti. Kroz ovaj rad prikazuju se mogući projekti odnosno istraživanja koja bi trebalo provesti na širem području Parka prirode Kopački rit, a moguće ih je provesti u sklopu DREAM projekta. Krajnji korisnik rezultata istraživanja koja bi provodilo Sveučilište u Zagrebu i Univerzitet u Novom Sadu bio bi Park prirode Kopački rit. Iz Republike Hrvatske su do sada u ovaj projekt uključeni Sveučilište u Zagrebu (PMF) i Sveučilište u Osijeku. Glavna istraživanja koja bi se trebala provesti su: • Nastavak geodinamičkih istraživanja na širem području Parka prirode Kopački rit i proširen na Gornje podunavlje (Republika Srbija) kako bi se detaljnije odredili recentni tektonski pokreti i kroz interdisciplinarnu analizu ocijenila njihova povezanost i utjecaj na ugroženost temeljnog fenomena Parka prirode, • istraživanje Vemeljskog Dunavca primjenom niskofrekventne tehnologije geološkog dubinomjera kojima bi se odredile količine i prostorna distribucija sedimenata u Dunavcu, • istraživanje količina i kvaliteta sedimenata u Dunavu i inundacijama i njihov utjecaj na plovne putove i ekologiju sustava u inundacijama, uz korištenje suvremene tehnologije za prikupljanje podataka (LIDAR za zrak, tlo i vodu ; digitalni dubinomjeri ; geološki dubinomjeri ; georadarska tehnologija, ...). Navedena istraživanja su prijavljena u Danube DREAM projekt u sklopu PA7 – Priority Area 7 (Knowledge society).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-0072974-2281 - Suvremene geodetske ultrazvučne metode u održivom razvoju krških područja (Boško Pribičević, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb