Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 755588

Klinika za psihijatriju "Vrapče" kao zdravstvena ustanova u kojoj se 135 godina provode najzahtjevniji psihijatrijski postupci


Jukić, Vlado; Bagarić, Ante; Brečić, Petrana; Buzina, Nadica; Ćelić, Ivan; Henigsberg, Neven; Herceg, Miroslav; Hodoba, Danilo; Kocijan Lovko, Sandra; Mimica, Ninoslav et al.
Klinika za psihijatriju "Vrapče" kao zdravstvena ustanova u kojoj se 135 godina provode najzahtjevniji psihijatrijski postupci // Zdravstvene ustanove Grada Zagreba u praksi i znanosti / Šitum, Mirna (ur.).
Zagreb: Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, 2015. str. 353-371


Naslov
Klinika za psihijatriju "Vrapče" kao zdravstvena ustanova u kojoj se 135 godina provode najzahtjevniji psihijatrijski postupci
(University Psychiatric Hospital Vrapče as a health institution in which for 135 years most demanding psychiatric procedures are performed)

Autori
Jukić, Vlado ; Bagarić, Ante ; Brečić, Petrana ; Buzina, Nadica ; Ćelić, Ivan ; Henigsberg, Neven ; Herceg, Miroslav ; Hodoba, Danilo ; Kocijan Lovko, Sandra ; Mimica, Ninoslav ; Ostojić, Draženka ; Štrkalj Ivezić, Slađana ; Stijačić, Dubravka ; Vidović, Domagoj ; Žegura, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Zdravstvene ustanove Grada Zagreba u praksi i znanosti

Urednik/ci
Šitum, Mirna

Izdavač
Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba

Grad
Zagreb

Godina
2015

Raspon stranica
353-371

ISBN
978-953-58481-0-3

Ključne riječi
Psihijatrija, klinika, Hrvatska, Zagreb, Vrapče
(Psychiatry, University hospital, Croatia, Zagreb, Vrapce)

Sažetak
Klinika za psihijatriju "Vrapče" obilježila je sredinom studenog 2014. godine 135 godina postojanja i rada. Za razliku od drugih hrvatskih psihijatrijskih bolnica, pa i psihijatrijskih odjela i klinika koji su u pravilu useljavali u prostore iz kojih su iseljavali "atraktivni" bolnički odjeli, Bolnica "Vrapče" namjenski je građena za smještaj i liječenje psihijatrijskih bolesnika. Koncept rada bolnice bio je osmišljen i verificiran i prije početka njezine gradnje. Na tim se temeljima dograđuju sve kasnije dogradnje stručnih programa koji se provode u Bolnici. S obzirom na značenje i mjesto Bolnice "Vrapče" u hrvatskoj psihijatriji, a ona je stožerna hrvatska psihijatrijska ustanova, dobro je, u kontekstu znanstveno-stručnog simpozija o izvrsnosti zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Grad Zagreb, osvrnuti se s nekoliko rečenica na neke momente iz povijesti ove Bolnice koja je u vlasništvu Grada Zagreba, a koji su značajni za sve ono što se na stručnom, znanstvenom, edukacijskom pa i društvenom i kulturnom planu, događalo i događa u Bolnici, odnosno po onom čime ona "pokazuje svoju posebnost kojom prednjači unutar sustava hrvatskog zdravstva".

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti

Napomena
Predavanje pod ovim naslovom izneseno je na znanstveno- stručnom skupu "I. simpozij o zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba", a koji je održan u petak, 13. ožujka 2015. godine, u hotelu Sheraton u Zagrebu.