Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tamni rub ispod ovitka nije samo senzorski problem već može biti i uzrok kvarenja kulena (CROSBI ID 217095)

Prilog u časopisu | stručni rad

Kovačević, Dragan Tamni rub ispod ovitka nije samo senzorski problem već može biti i uzrok kvarenja kulena // Agroglas, 337 (2014), 40-41

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Dragan

hrvatski

Tamni rub ispod ovitka nije samo senzorski problem već može biti i uzrok kvarenja kulena

Do nastanka tamnog ruba odnosno koagulacije u površinskom sloju kulena dolazi usljed prebrzog i prekomjernog gubitka vode, odnosno procesa sušenja i dimljenja u kojima je strujanje zraka/dima prebrzo, malu relativnu vlažnost zraka/dima i visoku temperaturu zraka/ dima. Stvaranje kore koaguliranih proteina (tamni rub) sprječava proces difuzije vode iz središta proizvoda prema površini što ima za posljedicu nepotpuno konzerviranje sušenjem i stvaranje povoljnih uvjeta za razvitak nepoželjnih mikroorganizama uzročnika kvarenja (bakterija, kvasaca i plijesni) ili patogenih bakterija. Također, nepotpuno sušenje onemogućava stvaranje tipične teksture gotovog proizvoda. Naime, stvara se velika razlika u teksturi ruba i središta gotovog proizvoda u kojem se zadržava veća količina vode što rezultira mekanom teksturom sličnoj sirovom nadjevu.

kulen ; kora koaguliranih proteina ; difuzno sušenje ; kvarenje

nije evidentirano

engleski

The dark edge below casing not only the sensor problem but can also be a cause of spoilage of kulen

nije evidentirano

kulen ; rind of coagulated protein ; diffused drying ; spoilage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

337

2014.

40-41

objavljeno

1333-1728

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija