Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Standardna kvaliteta kulena zahtijeva standardne proizvodne uvjete (CROSBI ID 217092)

Prilog u časopisu | stručni rad

Kovačević, Dragan Standardna kvaliteta kulena zahtijeva standardne proizvodne uvjete // Agroglas, 339 (2014), 30-31

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Dragan

hrvatski

Standardna kvaliteta kulena zahtijeva standardne proizvodne uvjete

Tehnološke bakterije izolirane iz tradicionalno proizvedenog kulena su homofermentativne bakterije mliječne kiseline: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum i Lactobacillus delbruckii, heterofermentativne Lactococcus mesenteroides i koagulaza negativni stafilokoki Staphylococcus xylosus i Staphylococcus warneri. S obzirom da su tehnološke bakterije živi organizmi na njihov rast, razvoj i djelovanje može utjecati veliki broj čimbenika kao što su temperatura, relativna vlažnost, kiselost, prisutnost antibiotika, nedostatak šećera, kontaminacija antagonističkim mikroorganizmima s opreme, ruku radnika, iz vode, iz začina i na druge razne načine. Prema tome, stvaranje optimalnih uvjeta rasta i razvoja tehnoloških bakterija - zahtijeva kontrolu i upravljanje tehnološkim parametrima te primjenu najviših zdravstvenih i higijenskih standarda što je jedino moguće optimiranjem tehnoloških parametara fermentacije i zrenja primjenom automatiziranih komora za zrenje.

zrenje ; fermentacija ; optimiranje tehnoloških parametara ; tehnološke bakterije

nije evidentirano

engleski

Standard quality of kulen requires standard production conditions

nije evidentirano

ripening ; fermentation ; optimization of technological parameters ; technological bacteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

339

2014.

30-31

objavljeno

1333-1728

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija