Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 755530

Dim površinski konzervira i stvara specifičnu boju i aromu kulena


Kovačević, Dragan
Dim površinski konzervira i stvara specifičnu boju i aromu kulena // Agroglas, 347 (2014), 37-37 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Dim površinski konzervira i stvara specifičnu boju i aromu kulena
(The smoke conserved surface and creates a specific color and aroma of kulen)

Autori
Kovačević, Dragan

Izvornik
Agroglas (1333-1728) 347 (2014); 37-37

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Slavonski kulen; dim; hladno dimljenje; boja; aroma; konzerviranje
(Slavonian kulen; smoke; cold smoking; color; flavor; preservative)

Sažetak
Ključno je tijekom dimljenja kulena osigurati nepotpuno izgaranje (tinjanje) strugotine tvrdih vrsta drveta te hladno dimljenje (temperaturu dima od 25 – 28 oC) čime se sprječava stvaranje po zdravlje opasnih tvari (kancerogena) i sprječava stvaranje kore koaguliranih proteina (tamnog prstena ispod ovitka).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Dragan Kovačević, (198412)