Jednostavna kalkulacija u proizvodnji slavonskog kulena (CROSBI ID 217085)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Kovačević, Dragan
hrvatski
Jednostavna kalkulacija u proizvodnji slavonskog kulena
EU kontinuirano bilježi rast tržišne potražnje za tradicionalnim proizvodima, posebice zaštićenim, što jamči siguran plasman (posebice kroz integralnu ponudu putem ruralnog turizma) i postizanje značajno viših cijena od industrijski proizvedenih trajnih kobasica. Za analizu ekonomske opravdanosti koja potencijalnim poduzetnicima, odnosno proizvođačima može poslužiti kao parametar pri donošenju poslovne odluke o investiranju u proizvodnju kulena, potrebno je poznavati tehnološku bilancu. S obzirom da se kulen proizvodi od najkvalitetnijeg mesa svinje, maksimalni maseni udio mesa za kulen u masi „žive vage“ svinje iznosi cca 15%. Sirovi kulen tijekom šestomjesečnog zrenja gubi na masi (kalira) do 50%. Prema tome masa vrhunskog tradicionalnog zrelog kulena (gotovog proizvoda) koja se može proizvesti iz jedne svinje iznosi 10% „žive vage“. Osim kulena kao glavnog proizvoda, tijekom prerade u seoskim domaćinstvima proizvode se i drugi tradicionalni proizvodi koji u skladu s prehrambenim trendovima imaju sve veću vrijednost i potražnju na tržištu. Tako se od svinje 150 kg „žive vage“ proizvede uz kulen oko 20 kg kobasica, 7 kg slanine, 0, 75 kg "špic" rebara, 2, 5 kg švargla te13 kg čvaraka i masti.
Slavonski kulen ; ekonomska opravdanost proizvodnje ; tehnološka bilanca
nije evidentirano
engleski
A simple calculation in the production of the Slavonian kulen
nije evidentirano
Slavonian kulen ; economic justification of production ; technological balance
nije evidentirano