Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 755343

Jednostavni glagolski oblici u Hrvojevu misalu


Galić, Josip
Jednostavni glagolski oblici u Hrvojevu misalu // Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, 64 (2014), 79-152 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 755343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Jednostavni glagolski oblici u Hrvojevu misalu
(Simple verb forms in Hrvoje's missal)

Autori
Galić, Josip

Izvornik
Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu (0583-6255) 64 (2014); 79-152

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
hrvatski crkvenostalvenski jezik; Hrvojev misal; jednostavni glagolski oblici
(Croatian Church Slavonic language; Hrvoje's missal; simple verb forms)

Sažetak
U radu se analiziraju jednostavni glagolski oblici u Hrvojevu misalu. Zatečeno se stanje uspoređuje sa stanjem u misalima koji su dio kritičkoga aparata kojim je opremljeno dvotomno izdanje Hrvojeva misala iz 1973. g., tj. s tekstovima vatikanskoga Illirico 4, Novakova i Ročkoga misala, kao i s rezultatima istraživanja drugih hrvatskih srednjovjekovnih liturgijskih i neliturgijskih tekstova, odnosno sa stanjem zatečenim u kanonskim starocrkvenoslavenskim tekstovima. Analiza se provodi uglavnom na morfološkoj razini, a u onolikoj mjeri koliko posvjedočeni jednostavni glagolski oblici dopuštaju, analiziraju se i fonološke i leksičke osobitosti jezika Hrvojeva misala. Analizom je utvrđeno da se na morfološkoj razini starocrkvenoslavenski obrasci uglavnom dobro čuvaju, dok na leksičkoj i posebno fonološkoj razini mlađi elementi pokazuju stanovitu frekventnost i konzistentnost. U prezentskoj paradigmi starohrvatski je nastavak -mь kod tematskih glagola u prvome licu zabilježen samo tri puta, a nastavak -šь u drugome licu tek devet puta. Nešto su češći primjeri otpadanja završnoga -tь u trećem licu jednine i množine. Nastavak -mo u prvome licu množine vrlo je rijedak, a osim u prezentu, potvrđen je i u imperfektu, aoristu i imperativu. Asigmatski je aorist dobro posvjedočen. U imperativu je uočljiva tendencija širenja formanta -i- i na glagole e- konjugacije u množini i dvojini. U tvorbi participa čuvaju se stari obrasci. Rijetki su primjeri analoškoga širenja formanta -uć- na nominativ jednine muškoga roda kod aktivnoga participa prezenta. Najvažnija je novost razmjerno dobra posvjedočenost nastavka -oga/- ega u genitivu jednine muškoga i srednjega roda aktivnoga participa prezenta i pasivnoga participa preterita.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Josip Galić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Galić, Josip
Jednostavni glagolski oblici u Hrvojevu misalu // Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, 64 (2014), 79-152 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Galić, J. (2014) Jednostavni glagolski oblici u Hrvojevu misalu. Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, 64, 79-152.
@article{article, author = {Gali\'{c}, J.}, year = {2014}, pages = {79-152}, keywords = {hrvatski crkvenostalvenski jezik, Hrvojev misal, jednostavni glagolski oblici}, journal = {Slovo : \v{c}asopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu}, volume = {64}, issn = {0583-6255}, title = {Jednostavni glagolski oblici u Hrvojevu misalu}, keyword = {hrvatski crkvenostalvenski jezik, Hrvojev misal, jednostavni glagolski oblici} }
@article{article, author = {Gali\'{c}, J.}, year = {2014}, pages = {79-152}, keywords = {Croatian Church Slavonic language, Hrvoje's missal, simple verb forms}, journal = {Slovo : \v{c}asopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu}, volume = {64}, issn = {0583-6255}, title = {Simple verb forms in Hrvoje's missal}, keyword = {Croatian Church Slavonic language, Hrvoje's missal, simple verb forms} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Bibliographie Linguistique
  • MLA - Modern Language Abstracts
  • International medieval bibliography (IMB)
  • Linguistic and language behavior abstracts (LLBA)
  • European reference index for the hunamities (ERIH)

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font