Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dijetoterapija bolesti jetre (CROSBI ID 776382)

Druge vrste radova | popularni rad

Martinis, Irena ; Pavić, Eva ; Oreč, Irena ; Kardum, Duško Dijetoterapija bolesti jetre // Priručnik za bolesnike. 2008.

Podaci o odgovornosti

Martinis, Irena ; Pavić, Eva ; Oreč, Irena ; Kardum, Duško

hrvatski

Dijetoterapija bolesti jetre

Kod jetrenih bolesti mijenjaju se metabolički procesi pa se time mijenjaju nutritivne i energetske potrebe. U većine bolesnika s jetrenom bolešću postoji malnutricija najčešće uzrokovana smanjenim unosom hrane zbog povraćanja i mučnine. Dijetoterapijom je potrebno bolesnicima osigurati dovoljnu količinu makronutrijenata i mikronutrijenata kako bi se spriječila malnutricija. U bolesnika s razvijenom slikom jetrene encefalopatije, u kojih s obzirom na patogene mehanizme, veći unos proteina pogoršava postojeće stanje, potrebno je voditi računa o ograničenom unosu proteina. Takvim se bolesnicima preporučuje unos razgrananih aminokiselina koje dovode do poboljšanja kliničke slike. Kod svih bolesnika oboljelih od jetrenih bolesti važno je postići promjenu ustaljenih životnih navika i uspostaviti nove u svrhu poboljšanja kvalitete života.

prehrana; bolesti jetre; malnutricija; razgranane aminokiseline; smanjeni unos proteina

nije evidentirano

engleski

Diet therapy in liver disease

nije evidentirano

nutrition; liver disease; malnutrition; branched amino acids; reduced protein intake

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Priručnik za bolesnike

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano