Hrana uzrok straha, potištenosti i dobrog raspoloženja (CROSBI ID 53779)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Pavić, Eva ; Uroić, Valentina
hrvatski
Hrana uzrok straha, potištenosti i dobrog raspoloženja
Od pamtivijeka ljudi su vjerovali da hrana može utjecati na naše zdravlje. Već su u srednjem vijeku ljudi počeli zapažati kako pojedina hrana može utjecati na njihovo raspoloženje. Mnoge knjige iz toga razdoblja ukazuju na vezu između hrane i raspoloženja, tako su se dunje i datulje navodile kao poboljšivaći raspoloženja, salata i radič kao umirivači, a jabuke, šipak, govedina i jaja kao erotski stimulansi. U posljednih 80 godina provedeno je mnogo istraživanja na ljudima i životinjama te se dokazalo kako određena hrana mijenja strukturu mozga te na taj način utječe i na naše raspoloženje.
hrana, prehrana, poremećaji u prehrani
nije evidentirano
engleski
Food cause of fear, depression and good mood
nije evidentirano
food, diet, food disorders
nije evidentirano
Podaci o prilogu
33-39.
objavljeno
Podaci o knjizi
Poremećaji hranjenja u psihijatriji
Bradaš, Zoran ; Božićević, Marija ; Marčinko, Darko
Zagreb: Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS)
2013.
978-953-6281-14-5