Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tehnološka bilanca u tradicionalnoj proizvodnji slavonskog kulena (CROSBI ID 216920)

Prilog u časopisu | stručni rad

Kovačević, Dragan Tehnološka bilanca u tradicionalnoj proizvodnji slavonskog kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 122-124

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Dragan

hrvatski

Tehnološka bilanca u tradicionalnoj proizvodnji slavonskog kulena

Tehnološka bilanca proizvodnje kulena i drugih tradicionalnih proizvoda je preduvjet za analizu ekonomske opravdanosti njegove proizvodnje. S obzirom da se kulen proizvodi od najvrijednijeg svinjskog mesa I. i II. kategorije te da se tijekom tehnološkog procesa usljed gubitka vode (kalo proizvodnje) masa sirovog kulena smanji za 45 - 50%, od svinje mase („žive vage“) cca 150 kg moguće je dobiti cca 15 kg ili 10% vrhunskog zrelog kulena te oko 45 kg ili 30% drugih proizvoda (domaće slavonske kobasice, čvaraka, masti, slanine, švargle i špic rebara).

Slavonski kulen ; tehnološka bilanca ; ekonomska isplativost proizvodnje

nije evidentirano

engleski

Technological balance in the traditional production of the kulen

nije evidentirano

Slavonian kulen ; technological balance ; economical efficiency

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16 (2)

2014.

122-124

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija