Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 754676

Tehnološka bilanca u tradicionalnoj proizvodnji slavonskog kulena


Kovačević, Dragan
Tehnološka bilanca u tradicionalnoj proizvodnji slavonskog kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (2014), 2; 122-124 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Tehnološka bilanca u tradicionalnoj proizvodnji slavonskog kulena
(Technological balance in the traditional production of the kulen)

Autori
Kovačević, Dragan

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVI (2014), 2; 122-124

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Slavonski kulen; tehnološka bilanca; ekonomska isplativost proizvodnje
(Slavonian kulen; technological balance; economical efficiency)

Sažetak
Tehnološka bilanca proizvodnje kulena i drugih tradicionalnih proizvoda je preduvjet za analizu ekonomske opravdanosti njegove proizvodnje. S obzirom da se kulen proizvodi od najvrijednijeg svinjskog mesa I. i II. kategorije te da se tijekom tehnološkog procesa usljed gubitka vode (kalo proizvodnje) masa sirovog kulena smanji za 45 - 50%, od svinje mase („žive vage“) cca 150 kg moguće je dobiti cca 15 kg ili 10% vrhunskog zrelog kulena te oko 45 kg ili 30% drugih proizvoda (domaće slavonske kobasice, čvaraka, masti, slanine, švargle i špic rebara).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Dragan Kovačević, (198412)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts