Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prinos i kvaliteta korijena šećerne repe u 2014. godini ovisno o primjeni fungicida i tolerantnosti hibrida na gljivu Cercospora beticola Sacc. (CROSBI ID 622515)

Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa

Andrija Kristek ; Suzana Kristek ; Ivana Varga ; Zrinka Drmić Prinos i kvaliteta korijena šećerne repe u 2014. godini ovisno o primjeni fungicida i tolerantnosti hibrida na gljivu Cercospora beticola Sacc. // Glasilo biljne zaštite / Bogdan Cvjetković (ur.). 2015. str. 48-48

Podaci o odgovornosti

Andrija Kristek ; Suzana Kristek ; Ivana Varga ; Zrinka Drmić

hrvatski

Prinos i kvaliteta korijena šećerne repe u 2014. godini ovisno o primjeni fungicida i tolerantnosti hibrida na gljivu Cercospora beticola Sacc.

Pjegavost lišća šećerne repe koju uzrokuje gljiva Cercospora beticola nanosi vrlo velike štete u proizvodnji šećerne repe. Potencijalni gubici veoma su varijabilni i zavise prije svega od ekoloških uvjeta za razvoj bolesti, pravilnog plodoreda i osjetljivosti hibrida. Relativno su rijetke godine sa nepovoljnim uvjetima za razvoj bolesti kada su neznatni gubici u proizvodnji. Zbog velikih šteta koje najčešće bilježimo upotrebi fungicida treba posvetiti posebnu pažnju. Ipak efikasna i ekonomična zaštita može se postići jedino primjenom kompleksa mjera koje obuhvaćaju pravilnu provedbu agrotehničkih mjera, korištenje tolerantnih hibrida i upotrebu fungicida. Dostignuća oplemenjivanja i postignutu tolerantnost prema uzročniku pjegavosti lišća šećerne repe (C. beticola) istraživali smo u 2014. godini, u kojoj su postojali vrlo dobri uvjeti za razvoj bolesti, na lokaciji Tovarnik. Istraživani su hibridi koje se danas nalaze u širokoj proizvodnji i različite su tolerantnosti. Fungicidi su korišteni u tri varijante: kontrola (bez fungicida), jednokratna primjena i korištenje fungicida tri puta. Gotovo da nije pomogla niti tolerantnost hibrida niti višekratna primjena fungicida. Repa je zbog odumiranja lišća, povoljne vlažnosti tla i ponude hraniva retrovegetirala više (jedan do tri) puta što je utjecalo, u prvo redu, na sadržaj šećera. Ostvaren je, za cijeli pokus, prosječan sadržaj šećera od svega 13, 00% i prinos korijena od 92, 92 t ha-1. Na varijanti sa primjenom fungicida tri puta prinos korijena bio je viši za 6, 36 t ha-1 (7, 06%), sadržaj šećera za 0, 78% i prinos čistog šećera za 1, 62 t ha-1 (16, 83%) u odnosu na kontrolnu varijantu. To je znatno manje u odnosu na prethodnu godinu i višegodišnji prosjek Razlog slabom učinku fungicida vjerojatno leži u dostignutoj rezistentnosti uzročnika na neke aktivne tvari fungicida. Izneseni rezultati dio su istraživanja projekta IPA: Jačanje suradnje između znanosti, industrije i poljoprivrednih proizvođača: transfer tehnologije za integriranu zaštitu šećerne repe u cilju povećanja prihoda poljoprivrednih proizvođača i smanjenja upotrebe pesticida (2007/HR/16IPO/001-040511) financiranog iz Fonda za ulaganje u znanost i inovacije (2007/HR/16IPO/001-040511) kroz Regional competitiveness operational programme 2007-2013 ; CCI2007HR161PO003.

šećerna repa ; prinos ; kvaliteta ; 2014. godina ; Cercospora beticola

nije evidentirano

engleski

Yield and quality of sugar beet in 2014 depending on the application of fungicides and hybrid tolerance to Cercospora beticola Sacc.

nije evidentirano

sugar beet ; yield ; quality ; 2014 ; Cercospora beticola

nije evidentirano

Podaci o prilogu

48-48.

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Glasilo biljne zaštite

Bogdan Cvjetković

Zagreb: Hrvatsko društvo biljne zaštite

1332-9545

Podaci o skupu

59. seminara biljne zaštite

predavanje

10.02.2015-13.02.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)