Nalaz histamina u Livanjskom siru (CROSBI ID 394636)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Franjić, Jelena
Džaja, Petar
hrvatski
Nalaz histamina u Livanjskom siru
U pet uzoraka Livanjskog sira različite starosti utvrđen je histamin u zanemarivim količinama u dozama od 10 do 20 m ppm. Količina histamina u svih 5 uzoraka je veća ili ista uz koru nego li u sredini sira. Kretanje količine histamina od 7 do 69. dana zrenja ne daje nam za pravo da zaključimo da je količina hitsamina veća u starijih sireva. Iako je za pretragu uzet mali broj uzoraka možemo pretpostaviti kako je prikupljeno mlijeko s malim brojem bakterija koje tvore histamin. Isto tako zakjljučiti je kako dužina skladištenja ne utječe na povećanje koncentracije histamina u Livanjskom siru.
histamin; livanjski sir
nije evidentirano
engleski
Histamin finding in livanj-cheese
nije evidentirano
histamine; livaj.-cheese
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
15.07.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb