Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 754217

Badnji dan kod Hrvata Bunjevaca u Vojvodini i Mađarskoj


Rajković Iveta, Marijeta; Gorup, Tea; Klopotan, Ana
Badnji dan kod Hrvata Bunjevaca u Vojvodini i Mađarskoj // Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu / Černelić, Milana ; Jadranka, Grbić Jakopović ; Rajković Iveta, Marijeta ; Rubić, Tihana ; Dronjić, Matija ; Gotal, Mihovil (ur.).
Zagreb: FF Press ; Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, 2014. str. 539-560 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Badnji dan kod Hrvata Bunjevaca u Vojvodini i Mađarskoj
(Christmas Eve in Bunjevci Croats in Vojvodina and Hungary)

Autori
Rajković Iveta, Marijeta ; Gorup, Tea ; Klopotan, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu / Černelić, Milana ; Jadranka, Grbić Jakopović ; Rajković Iveta, Marijeta ; Rubić, Tihana ; Dronjić, Matija ; Gotal, Mihovil - Zagreb : FF Press ; Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, 2014, 539-560

ISBN
978-953-175-472-9

Skup
Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20. - 22. 11. 2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Podunavski Bunjevci; Hrvati u Mađarskoj; Hrvati u Vojvodini; božićni običaji; badnjak
(Bunjevci from Danube region; Croats in Hungary; Croats in Vojvodina; Christmas customs; Christmas Eve)

Sažetak
Na osnovu kvalitativne etnografske građe, prikupljene kroz razgovore s podunavskim Hrvatima Bunjevcima, tijekom etnoloških terenskih istraživanja autorice prikazuju badnji dan. Običaje na badnji dan ovih hrvatskih dijasporskih zajednica u Vojvodini i Mađarskoj promatraju kroz nekoliko aspekata: rodne uloge, brojnost obitelji, uloge istaknutih pojedinca, rad u udrugama, javne manifestacije. Autorice prate opstojnost i modifikacije pojedinih fragmenata običaja tijekom 20. stoljeća, te razlike između življenih praksi na salašima i varošima. Donose podatke o pripremi hrane (posebice kolača badnjače i/ili božičnjaka), ukrašavanju jelke/grane/kriskindle, unošenju u kuću slame i goruće cjepanice, običajima sa svijećama, badnjoj večeri, maskiranim ophodima (betlemara i vašangi). Na kraju detektiraju koje običaje ove hrvatske dijasporske zajednice koriste kao markere etnokulturnog identiteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marijeta Rajković Iveta, (265080)