Sadržaj teških metala i sastav masnih kiselina u ekotipovima jadranskog češnjaka (Allium sativum L.) (CROSBI ID 622459)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dumičić, Gvozden ; Jukić Špika, Maja ; Urlić, Branimir ; Žanić, Katja ; Vidrih Rajko ; Simnkovič, Lovro
hrvatski
Sadržaj teških metala i sastav masnih kiselina u ekotipovima jadranskog češnjaka (Allium sativum L.)
Cilj istraživanja bio je odrediti teške metale i sastav masnih kiselina 27 ekotipova češnjaka prikupljenih s 21 različite lokacije u sjeverno-istočnom dijelu Jadranske regije. Sadržaj suhe tvari lukovice češnjaka ekotipova Brgud, Konavle, Kurtovići, Ljubitovica, Primorski Dolac (proljetni), Rastok i Vojnić bio je veći od 40%. Najmanja koncentracija Cu zabilježena je kod ekotipa Polača Knin (0, 72 g/kg svježe tvari ; ST), dok je najveća zabilježena kod Opuzen ozimi (4, 34 g/kg ST). Najveći sadržaj Zn zabilježen je kod Opuzen proljetni (23, 1 g/kg ST), dok je najniža koncentracija (6, 9 g/kg SM) zabilježena kod ekotipova Golubić i Kurtovići. Najmanja koncentracija Cd zabilježena je kod ekotipa Ljubitovica bijeli i Trnbusi 3 proljetni (0, 06 i 0, 09 g/kg ST). U lukovicama češnjaka s lokacija Rastok, Vojnić i Konavle je zabilježena najveća koncentracija Cd (0, 44, 0, 41 i 0, 39 g/kg ST). Ukupne masne kiseline u lukovici češnjaka bile su od 29, 1 do 69, 4 mg/kg suhe tvari. Omjer linoleinska/alpha-linoleinska kiselina se smatra važnim čimbenikom u prehrani. Hrvatski ekotipovi češnjaka pokazuju veliku varijabilnost te je na lokacijama Brgud, Kričke, Golubić 1 i 2 zabilježen najmanji omjer linoleinske/alphalinoleinske kiseline (5, 74, 5, 79, 5, 81 i 5, 88). Studija je pokazala kako testirani ekotipovi češnjaka imaju visok sadržaj nutritivno važnih komponenti, kao što su masne kiseline te da su sve komponente kvalitete pod značajnim utjecajem genotipa i lokacije uzgoja.
kadmij; bakar; cink; linoleinska/alpha-linoleinska kiselina; suha tvar
nije evidentirano
engleski
Heavy metals and fatty acid composition in Adriatic garlic (Allium sativum L.) ecotypes
nije evidentirano
cadmium; copper; zinc; linoleic/alpha-linoleic acid; dry matter
nije evidentirano
Podaci o prilogu
121-122.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-7878-31-3
Podaci o skupu
50.hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
poster
16.02.2015-20.02.2015
Opatija, Hrvatska