Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karte i identiteti – kartografski „gastarbeiteri“ s hrvatskih prostora u ranom novom vijeku, izbor iz Zbirke Novak (CROSBI ID 776348)

Druge vrste radova | ostalo

Mlinarić, Dubravka Karte i identiteti – kartografski „gastarbeiteri“ s hrvatskih prostora u ranom novom vijeku, izbor iz Zbirke Novak // Dani otvorenih vrata NSK 2015.. 2015.

Podaci o odgovornosti

Mlinarić, Dubravka

hrvatski

Karte i identiteti – kartografski „gastarbeiteri“ s hrvatskih prostora u ranom novom vijeku, izbor iz Zbirke Novak

Javnim predavanjem obilježena je 2015. godina kao Međunarodna godina karte te smo dali prilog popularizaciji intrigantnu istraživačku disciplinu povijesne kartografije. Ujedno je predstavljena i Zbirka Novak - iznimno vrijedna kartografska donacija, koju je strastveni kolekcionar Drago Novak ostavio Zbirci geografskih karata i atlasa Nacionalne i sveučilištne knjižnice u Zagrebu. Autorica je izlaganje usmjerila na značenje karata u oblikovanju raznovrsnih identiteta, zabilježenih u radovima lokalnih kartografa koji su djelovali na hrvatskim povijesnim prostorima, kao mjestu isprepletanja višestrukih imperijalnih, vojnih, ekonomskih, kulturnih i mnogih drugih utjecaja od 16. do 18. stoljeća. Propitujući tijek nastanka pojedine stare karte ali i njene pohrane i kasnije manipulacije kartografskom baštinom, u fokus su stavljene prije svega subregionalne karte zadarskoga i šibenskog prostora. Ulazeći u nerijetko tajnovit svijet karata kao povijesnih izvora, prepunih dodatnih sadržaja i simbola, nastojali smo pobuditi zanimanje kod najšireg kruga korisnika te ponuditi jedan od ključeva za čitanja karata kao subjektivnih i šifriranih dokumenta u potrazi za njihovim prikrivenim značenjima.

karte ; identiteti ; migracije ; rani novi vijek

nije evidentirano

engleski

Maps and Identities – Croatian Cartographers Mapping the World in the Early Modern Period

nije evidentirano

maps ; identities ; migrations ; early modern period

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Dani otvorenih vrata NSK 2015.

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest, Demografija

Poveznice