Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski (CROSBI ID 622386)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Jakobović, Snježana ; JAKOBOVIĆ, Mario ; Hrvojčec, Hrvoje ; Horvat, Natalija Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski // 50. hrvatski i 10 međunarodni simpozij agronoma / Milan Pospišil (ur.). Zagreb, 2015. str. 544-548

Podaci o odgovornosti

Jakobović, Snježana ; JAKOBOVIĆ, Mario ; Hrvojčec, Hrvoje ; Horvat, Natalija

hrvatski

Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski

Temperatura je jedan od najznačajnijih čimbenika koji utječu na tijek alkoholne fermentacije te sintezu pojedinih kemijskih spojeva iz grupe viših alkohola i estera. Naše istraživanje provedeno je na vinu Rajnski rizling u uvjetima vinogorja Kutjevo u 2013. godini. Pokus je postavljen u dvije varijante – fermentacija mošta na temperaturi od 18°C (varijanta A) i fermentacija mošta na 22 °C (varijanta B) uz primjenu selekcioniranog kvasca komercijalnog naziva SIHA 7. Pokus je postavljen u dva ponavljanja. Uzorci za analizu uzeti su nakon provedenog filtriranja, stabilizacije i buteljiranja vina. Analiziran je aromatski profil vina metodom plinske kromatorgafije te je provedena osnovna kemijska analiza vina. Dobiveni rezultati su pokazali da temperatura fermentacije utječe na aromu vina Rajnski rizling te su vina varijante A imala veće koncentracije hlapivih estera, etil- butirata, izoamil-acetata, etil-kaproata te redom veće koncentracije linaloola, alpha terpineola, citronellola te nerola, monoterpena koji su nositelji primarne arome vina.

temperatura ; aroma ; fermentacija ; Rajnski rizling

nije evidentirano

engleski

Effect of fermentation temperature on the aromatic profile of Riesling wine

nije evidentirano

temperature ; flavor ; fermentation ; Riesling

nije evidentirano

Podaci o prilogu

544-548.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

50. hrvatski i 10 međunarodni simpozij agronoma

Milan Pospišil

Zagreb:

978-953-7878-28-3

Podaci o skupu

50.hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

poster

16.02.2015-20.02.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)