Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski (CROSBI ID 622386)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jakobović, Snježana ; JAKOBOVIĆ, Mario ; Hrvojčec, Hrvoje ; Horvat, Natalija
hrvatski
Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski
Temperatura je jedan od najznačajnijih čimbenika koji utječu na tijek alkoholne fermentacije te sintezu pojedinih kemijskih spojeva iz grupe viših alkohola i estera. Naše istraživanje provedeno je na vinu Rajnski rizling u uvjetima vinogorja Kutjevo u 2013. godini. Pokus je postavljen u dvije varijante – fermentacija mošta na temperaturi od 18°C (varijanta A) i fermentacija mošta na 22 °C (varijanta B) uz primjenu selekcioniranog kvasca komercijalnog naziva SIHA 7. Pokus je postavljen u dva ponavljanja. Uzorci za analizu uzeti su nakon provedenog filtriranja, stabilizacije i buteljiranja vina. Analiziran je aromatski profil vina metodom plinske kromatorgafije te je provedena osnovna kemijska analiza vina. Dobiveni rezultati su pokazali da temperatura fermentacije utječe na aromu vina Rajnski rizling te su vina varijante A imala veće koncentracije hlapivih estera, etil- butirata, izoamil-acetata, etil-kaproata te redom veće koncentracije linaloola, alpha terpineola, citronellola te nerola, monoterpena koji su nositelji primarne arome vina.
temperatura ; aroma ; fermentacija ; Rajnski rizling
nije evidentirano
engleski
Effect of fermentation temperature on the aromatic profile of Riesling wine
nije evidentirano
temperature ; flavor ; fermentation ; Riesling
nije evidentirano
Podaci o prilogu
544-548.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
50. hrvatski i 10 međunarodni simpozij agronoma
Milan Pospišil
Zagreb:
978-953-7878-28-3
Podaci o skupu
50.hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
poster
16.02.2015-20.02.2015
Opatija, Hrvatska