Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razvoj senzorskih i kemometričkih metoda za selektivno određivanje različitih analita u hrani (CROSBI ID 394363)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Palčić, Marina Razvoj senzorskih i kemometričkih metoda za selektivno određivanje različitih analita u hrani / Grabarić, Zorana ; Milardović, Stjepan (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2015

Podaci o odgovornosti

Palčić, Marina

Grabarić, Zorana ; Milardović, Stjepan

hrvatski

Razvoj senzorskih i kemometričkih metoda za selektivno određivanje različitih analita u hrani

Zbog strogih zahtjeva u osiguranju kvalitete hrane, analitičke metode koje se primjenjuju za njenu kontrolu moraju moraju pokrivati cijeli niz aspekata kontrole kvalitete u proizvodnji, preradi i distribuciji hrane. Istovremeno moraju biti brze, točne i omogućiti što veći broj analiza složenog matriksa kakav je hrana. Pojedine mjerne tehnike zahtijevaju prethodnu obradu uzorka i izolaciju ciljanog analita što poskupljuje, ali i produljuje analizu. Preostale metode, koje omogućuju analizu bez prethodne izolacija analita, u većini slučajeva zahtijevaju skupu opremu i veliku stručnost operativnog osoblja. Jedna od sve više primjenjivanih alternativnih metoda u analitici hrane su kemometrički postupci obrade višanalitnog globalnog signala. Baziraju se ili na statističkim modelima predviđanja, ili na primjeni svojstava matematičkih funkcija za uklanjanje doprinosa pojedinih analita što omogućuje nesmetano određivanje preostalog. U ovom radu rezolucijskom metodom omjera signala određivane su koncentracije sintetskih bojila u pićima analiziranim VIS spektrofotometrijom. Postignuto je istovremeno određivanje i one komponente koja se iz signala uklanja i one koja u rezolviranom signalu postaje. Pri analizi koristi se samo set standardnih dodataka za jednu komponentu što znano skraćuje i pojeftinjuje postupak analize, bez da se umanjuje točnost određivanja. Osim matematičkog modeliranja, u analitici hrane postaje raširenija primjena kemijskih i biokemijskih senzora kod kojih se kemijskom modifikacijom receptorske površine znatno povećava selektivnost prema ciljanom analitu, ili skupini analita. U tu svrhu, metodom samoformiranja tankih organskih filmova na zlatnom supstratu, priređena je elektroda oslojena cisteaminom, koji je omogućio funkcionalizaciju nitrilotrioctenom. Priređena površina pokazala se pogodnom za kompleksiranje brojnih metalnih kationa. Daljim optimiranjem rada senzora, postignuta je njegova primjena za selektivno određivanje Cu2+ i Pb2+ u različitim uzorcima primjenom adsorptivne voltametrije s katodnim otapanjem. Senzor je pokazao linearnost odziva u koncentracijskom rasponu 0, 002 – 10 µM za olovo i 0, 01 – 10 µM za bakar.

spektrofotometrija; prehrambene boje; metoda omjera signala; zlatna elektroda; nitrilotrioctena kiselina; teški metali

nije evidentirano

engleski

Development of sensory and chemometric methods for selective determination of various analytes in food

nije evidentirano

spectrophotometry; food dyes; ratio resolution method; gold electrode; nitrilotriacetic acid; heavy metals

nije evidentirano

Podaci o izdanju

141

18.02.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemija