Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 753167

Hranjive tvari i hranidbene vrijednosti silaže BMR hibrida kukuruza


Čupić, Tihomir; Jambrović, Antun; Tucak, Marijana; Omazić, Darinko; Krizmanić, Goran; Popović, Svetislav
Hranjive tvari i hranidbene vrijednosti silaže BMR hibrida kukuruza // Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2015. str. 85-86 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Hranjive tvari i hranidbene vrijednosti silaže BMR hibrida kukuruza
(Nutrients and nutritional value of silage BMR corn hybrids)

Autori
Čupić, Tihomir ; Jambrović, Antun ; Tucak, Marijana ; Omazić, Darinko ; Krizmanić, Goran ; Popović, Svetislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Milan Pospišil - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2015, 85-86

ISBN
978-953-7878-29-0

Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.-20.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kukuruz; BMR gen; lignin; probavljivost
(Corn; BMR gene; lignin; digestibility)

Sažetak
Kukuruzna silaža dobiva se siliranjem cijele biljke, te sadrži velike količine energije čije iskorištenje otežava lignin te smanjuje dostupnost celuloze i hemiceluloze. Stoga su oplemenjivanjem stvoreni hibridi s BMR mutiranim genom, koji smanjuje udio lignina i povećava probavljivost cijele biljke kukuruza. Cilj istraživanja je bio komparirati hranidbene vrijednosti i probavljivosti hibrida s BMR genom u odnosu na konvencionalni hibrid. U istraživanju su korištena tri hibrida od čega dva s BMR genom i jedan konvencionalni hibrid (standard). Na temelju kemijskih analiza pridruženi su koeficijenti probavljivosti hranjivih tvari po DLG sustavu. Kemijskom analizom nisu utvrđene značajne statističke razlike u osnovnom kemijskom sastavu izuzev udjela proteina u suhoj tvari koji je bio veći kod BMR hibrida u odnosu na standard za 19 do 30%. Analiza određivanja deterđentskih vlakana pokazala je značajne statističke razlike na nivou P<0, 05 za svojstvo udjela ADV-a, te ADL-a na nivou P<0, 01. Najznačajnija jedinica za ocjenjivanje energetske vrijednosti krmiva – ukupne probavljive tvari, pokazale su značajne razlike između standarda i hibrida s BMR genom. Kod standardnog hibrida utvrđen je NEL i NEM od 5, 88 MJ tj. 6, 34 MJ, dok je kod hibrida s BMR genom utvrđen NEL 6, 32 odnosno 6, 50 MJ i NEM od 6, 78 do 7, 08 MJ. Ostvarene vrijednosti ukazuju da se od 1 kg suhe tvari BMR hibrida može proizvesti 0, 2 l više mlijeka mliječne masti 4% i 0, 0, 15 kg mesa u odnosu na standardne hibride

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA