Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hranjive tvari i hranidbene vrijednosti silaže BMR hibrida kukuruza (CROSBI ID 622318)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Čupić, Tihomir ; Jambrović, Antun ; Tucak, Marijana ; Omazić, Darinko ; Krizmanić, Goran ; Popović, Svetislav Hranjive tvari i hranidbene vrijednosti silaže BMR hibrida kukuruza // Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Milan Pospišil (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 85-86

Podaci o odgovornosti

Čupić, Tihomir ; Jambrović, Antun ; Tucak, Marijana ; Omazić, Darinko ; Krizmanić, Goran ; Popović, Svetislav

hrvatski

Hranjive tvari i hranidbene vrijednosti silaže BMR hibrida kukuruza

Kukuruzna silaža dobiva se siliranjem cijele biljke, te sadrži velike količine energije čije iskorištenje otežava lignin te smanjuje dostupnost celuloze i hemiceluloze. Stoga su oplemenjivanjem stvoreni hibridi s BMR mutiranim genom, koji smanjuje udio lignina i povećava probavljivost cijele biljke kukuruza. Cilj istraživanja je bio komparirati hranidbene vrijednosti i probavljivosti hibrida s BMR genom u odnosu na konvencionalni hibrid. U istraživanju su korištena tri hibrida od čega dva s BMR genom i jedan konvencionalni hibrid (standard). Na temelju kemijskih analiza pridruženi su koeficijenti probavljivosti hranjivih tvari po DLG sustavu. Kemijskom analizom nisu utvrđene značajne statističke razlike u osnovnom kemijskom sastavu izuzev udjela proteina u suhoj tvari koji je bio veći kod BMR hibrida u odnosu na standard za 19 do 30%. Analiza određivanja deterđentskih vlakana pokazala je značajne statističke razlike na nivou P<0, 05 za svojstvo udjela ADV-a, te ADL-a na nivou P<0, 01. Najznačajnija jedinica za ocjenjivanje energetske vrijednosti krmiva – ukupne probavljive tvari, pokazale su značajne razlike između standarda i hibrida s BMR genom. Kod standardnog hibrida utvrđen je NEL i NEM od 5, 88 MJ tj. 6, 34 MJ, dok je kod hibrida s BMR genom utvrđen NEL 6, 32 odnosno 6, 50 MJ i NEM od 6, 78 do 7, 08 MJ. Ostvarene vrijednosti ukazuju da se od 1 kg suhe tvari BMR hibrida može proizvesti 0, 2 l više mlijeka mliječne masti 4% i 0, 0, 15 kg mesa u odnosu na standardne hibride

kukuruz; BMR gen; lignin; probavljivost

nije evidentirano

engleski

Nutrients and nutritional value of silage BMR corn hybrids

nije evidentirano

corn; BMR gene; lignin; digestibility

nije evidentirano

Podaci o prilogu

85-86.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma

Milan Pospišil

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-7878-29-0

Podaci o skupu

50.hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

poster

16.02.2015-20.02.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)