Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 753161

Mogućnosti uporabe novijih biotehnoloških dostignuća u unaprijeđenju kvalitete mlijeka


Vrdoljak, Marija; Konjačić, Miljenko; Kegalj, Andrijana; Madir, Ante; Pamuković, Anita
Mogućnosti uporabe novijih biotehnoloških dostignuća u unaprijeđenju kvalitete mlijeka // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 67 (2013), 2; 69-75 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Mogućnosti uporabe novijih biotehnoloških dostignuća u unaprijeđenju kvalitete mlijeka
(Possibility of new biotechnology achievements in improvement of milk quality)

Autori
Vrdoljak, Marija ; Konjačić, Miljenko ; Kegalj, Andrijana ; Madir, Ante ; Pamuković, Anita

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 67 (2013), 2; 69-75

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Biotehnološka dostignuća; mlijeko; unaprijeđenje
(Biotechnology achievements; milk; improvement)

Sažetak
Novija biotehnološka dostignuća ušla su u sve segmente animalne proizvodnje, pa tako i u proces proizvodnje mlijeka. Interes uzgajivača je unaprijediti genetsku osnovu i tehnologiju kako bi što učinkovitije proizveli kvalitetno mlijeko i ostvarili primjeren profit. Primjenom biotehnologija otvaraju se mogućnosti pomoću kojih je moguće napraviti korak naprijed u selekciji, unaprijediti genetsku osnovu, te uz kvalitetna grla proizvesti mlijeko koje će po svome sadržaju i po kvaliteti odgovarati točno određenim zahtjevima u proizvodnji određenog tipa i vrste mliječnih proizvoda. Od biotehnoloških metoda koje se češće koriste su embrio transfer i seksirano sjeme kvalitetnih bikova. Metode se rabe u funkciji unapređenja uzgojnog programa kao i praktične selekcije (unapređenja) stada. U radu je opisana tehnologija embriotransfera, seksiranog sjemena te polimorfizama proteina mlijeka i njihov utjecaj na količinu mlijeka, mliječne masti i proteina kao i na sposobnost mlijeka za preradu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA