Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 752929

Ocjena učinkovitosti javnih rashoda u području suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj


Jurlina Alibegović, Dubravka; Slijepčević, Sunčana
Ocjena učinkovitosti javnih rashoda u području suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj, Zagreb: Ekonomski institut, Zagreb i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, 2014 (monografija)


Naslov
Ocjena učinkovitosti javnih rashoda u području suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj
(Evaluation of the effectiveness of public expenses in the field of combating drug abuse in the Republic of Croatia)

Autori
Jurlina Alibegović, Dubravka ; Slijepčević, Sunčana

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Ekonomski institut, Zagreb i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske

Grad
Zagreb

Godina
2014

Stranica
128

ISBN
978-953-6030-43-9

Ključne riječi
javni rashodi; politika suzbijanja zlouporabe droga; učinkovitost
(public expenses; drug policy; effectiveness)

Sažetak
Ova je knjiga jedan od prvih pokušaja u Hrvatskoj da se na sustavan način izmjeri uspješnost u postizanju utvrđenih strateških ciljeva u jednom od područja djelovanja nositelja javnih politika. U knjizi je naglašeno da je preduvjet za mjerenje uspješnosti u postizanju strateških ciljeva postojanje strateškog dokumenta u kojem su ciljevi jasno definirani. Uz utvrđene ciljeve, nužno je postojanje pokazatelja kojima se može mjeriti ostvarenje rezultata provedenih aktivnosti te naposljetku postignutog napretka ili ostvarenog krajnjeg ishoda. Preduvjet za mjerenje postignutih rezultata i ostvarenih ishoda jest da javna tijela, kao i druge institucije uključene u aktivnosti suzbijanja zlouporabe droga i ovisnosti o drogama imaju programske proračune koji omogućuju praćenje trošenja planiranih rashoda za svaki pojedini projekt, aktivnost i, naposljetku, cjeloviti program. Rezultati istraživanja opisani u ovoj knjizi poslužit će svim dionicima koji svojim aktivnostima pridonose suzbijanju zlouporabe droga u praćenju postignutih rezultata. Također, nalazi sadržani u ovoj knjizi bit će koristan vodič Uredu za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske u izradi godišnjih nacionalnih izvještaja o stanju problematike droga u Republici Hrvatskoj, koji će se pripremati za Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA). Istraživački rezultati prezentirani u ovoj knjizi poslužit će Uredu za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske u praćenju ostvarivanja strateških ciljeva, postignutih rezultata, krajnjih ishoda trošenja javnih sredstava u području suzbijanja zlouporabe droga. Na temelju rezultata praćenja, Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske moći će izraditi analitičku podlogu za usmjeravanje javnih politika te efikasnije koordiniranje djelovanja svih dionika kako bi se postigli utvrđeni strateški ciljevi povezani s problematikom droga u Republici Hrvatskoj. Rezultati ovog istraživanja doprinijet će daljnjem praćenju trošenja javnih sredstava u području suzbijanja zlouporabe droga i ovisnosti o drogama u Republici Hrvatskoj, donošenju ocjene učinkovitosti te će biti važan input u razvoju metodologije za procjenu društvenih troškova u području suzbijanja zlouporabe droga i ovisnosti o drogama u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski institut, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Jurlina Alibegović, Dubravka; Slijepčević, Sunčana
Ocjena učinkovitosti javnih rashoda u području suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj, Zagreb: Ekonomski institut, Zagreb i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, 2014 (monografija)
Jurlina Alibegović, D. & Slijepčević, S. (2014) Ocjena učinkovitosti javnih rashoda u području suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj. Zagreb, Ekonomski institut, Zagreb i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske.
@book{book, year = {2014}, pages = {128}, keywords = {public expenses, drug policy, effectiveness}, isbn = {978-953-6030-43-9}, title = {Evaluation of the effectiveness of public expenses in the field of combating drug abuse in the Republic of Croatia}, keyword = {public expenses, drug policy, effectiveness}, publisher = {Ekonomski institut, Zagreb i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb} }