Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Genotipske razlike u osnovnim svojstvima kvalitete zrna jarog pivarskog ječma pri različitim gnojidbama dušikom (CROSBI ID 622142)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Bukan, Miroslav ; Ikić, Ivica ; Jukić, Katarina ; Maričević, Marko ; Šarčević, Hrvoje Genotipske razlike u osnovnim svojstvima kvalitete zrna jarog pivarskog ječma pri različitim gnojidbama dušikom // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 80-81

Podaci o odgovornosti

Bukan, Miroslav ; Ikić, Ivica ; Jukić, Katarina ; Maričević, Marko ; Šarčević, Hrvoje

hrvatski

Genotipske razlike u osnovnim svojstvima kvalitete zrna jarog pivarskog ječma pri različitim gnojidbama dušikom

Na eksperimentalnom polju Bc Instituta d.d. u Botincu postavljen je 2014. g. poljski pokus sa ciljem da se prouči utjecaj gnojidbe dušikom (N) na osnovna svojstva kvalitete zrna pivarskog ječma. Gnojidba N obavljena je u osnovnoj obradi tla u jesen te u vegetaciji tijekom busanja i vlatanja. Ukupne količine dodanog N iznosile su 84, 125, 134 i 152 kg/ha. U pokusu je bilo uključeno 19 genotipova jarog ječma: tri Bc sorte jarog ječma, Bc Alarik, Erih i Bc Kalnik, 10 Bc eksperimentalnih linija jarog ječma te šest sorti jarog ječma ostalih sjemenarskih kuća iz RH (Trojanac, Calcule, Quench, Prestige, Matej i Fran). Sukladno količini dodanog N između gnojidbi su uočene statistički značajne razlike za prinos zrna, hl masu i % zrna 1. klase. Gnojidba sa najmanje N rezultirala je najnižim prinosom, najnižom hl masom te najvišim % vlage zrna u žetvi, najvećim % zrna 2. klase i najvećim % nečistoća što upućuje na to da takav ječam ne bi zadovoljio stroge kriterije pivarske industrije prilikom otkupa. Razlike između sorata u prinosu zrna bile su nesignifikantne. Kao sorte sa višom hl masom i većim % zrna 1. klase izdvojile su se Quench, Prestige, GS 1799/95, Fran, Matej i Bc Alarik. Iste kultivare karakterizira manji % zrna 2. klase i manji % otpada. Interakcija genotip x gnojidba bila je nesignifikantna za sva svojstva upućujući na podjednaku reakciju kultivara na N gnojidbu.

gnojidba dušikom ; jari ječam ; kvaliteta ; svojstva zrna ; prinos

nije evidentirano

engleski

Genotypic differences in basic spring malting barley grain quality parameters under different nitrogen fertilization regimes

nije evidentirano

grain characteristics ; N fertilization ; quality ; spring barley ; yield

nije evidentirano

Podaci o prilogu

80-81.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-7878-29-0

Podaci o skupu

50.hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

16.02.2015-20.02.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)