Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 752407

Utjecaj klimatskih prilika na sadržaj ukupnih fenola i antocijana u plodu šljive


Dugalić, Krunoslav; Jurković, Zorica; Vuković, Dominik; Sudar, Rezica; Jurković, Vlatka; Viljevac Vuletić, Marija; Mihaljević, Ines; Tomaš, Vesna;
Utjecaj klimatskih prilika na sadržaj ukupnih fenola i antocijana u plodu šljive // 4. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek, 2014. str. 54-55 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 752407 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj klimatskih prilika na sadržaj ukupnih fenola i antocijana u plodu šljive
(Influence of climatic conditions on the content of total polyphenols and anthocyanins in plum fruit)

Autori
Dugalić, Krunoslav ; Jurković, Zorica ; Vuković, Dominik ; Sudar, Rezica ; Jurković, Vlatka ; Viljevac Vuletić, Marija ; Mihaljević, Ines ; Tomaš, Vesna ;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
4. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana - Osijek, 2014, 54-55

ISBN
978-953-7871-33-8

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.12.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
šljiva; polifenoli; antocijani; klima; sorta
(plum; polyphenols; anthocyanins; climate; cultivar)

Sažetak
Velik broj vrstašljiva koje su rasprostranjene u različitim ekološkim uvjetima, ovisno o specifičnim zahtjevima klimatskih prilika. Od velikog broja vrsta roda Prunus u uzgoju su najviše proširene sorte koje imaju podrijetlo od vrsta Prunus domestica L. i Prunus salicina Lind. Općenito veće gospodarsko značenje imaju sorte koje pripadaju vrsti Prunus domestica L. Dosadašnjim istraživanjima ustanovljeno je osjetno variranje ukupnih fenola i antocijana zbog genetskog varijabiliteta. istraživanja na Poljoprivrednom institutu Osijek pratila su utjecaj klimatskih prilika, temperatura i oborina, na sadržaj ukupnih polifenola i antocijana na sortama šljiva Č. ljepotica, Topstar, Tophit, Toptaste, Haganta i Jojo kroz tri godine. Rezultati istraživanja pokazuju značajne razlike među istraživanim godinama i sortama. Odnosi u sadržaju ukupnim polifenola i antocijana među sortama nisu zadržani kroz istraživane godine. Najveći sadržaj ukupnih polifenola izmjeren je kod sorte Haganta 2012. godine, a najmanji kod sorte Č. ljepotica 2013. godine. Najveći sadržaj antocijana zabilježen je kod sorte Topstar u 2012. godini, a najniži sadržaj kod sorte Tophit u 2013. godini. Sadržaj ukupnih polifenola i antocijana bio je najveći u 2012. godini kod svih istraživanih sorti. Istraživanja ukazuju na visoki stupanj korelacije klimatskih elemenata i sadržaja ukupnih polifenola i antocijana u plodu šljive.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-1781844-1930 - Biotehnološke metode u identifikaciji, selekciji i razmnožavanju voćaka (Jurković, Zorica, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju

Dugalić, Krunoslav; Jurković, Zorica; Vuković, Dominik; Sudar, Rezica; Jurković, Vlatka; Viljevac Vuletić, Marija; Mihaljević, Ines; Tomaš, Vesna;
Utjecaj klimatskih prilika na sadržaj ukupnih fenola i antocijana u plodu šljive // 4. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek, 2014. str. 54-55 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Dugalić, K., Jurković, Z., Vuković, D., Sudar, R., Jurković, V., Viljevac Vuletić, M., Mihaljević, I., Tomaš, V. & (2014) Utjecaj klimatskih prilika na sadržaj ukupnih fenola i antocijana u plodu šljive. U: Kralik, G. (ur.)4. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane.
@article{article, editor = {Kralik, G.}, year = {2014}, pages = {54-55}, keywords = {\v{s}ljiva, polifenoli, antocijani, klima, sorta}, isbn = {978-953-7871-33-8}, title = {Utjecaj klimatskih prilika na sadr\v{z}aj ukupnih fenola i antocijana u plodu \v{s}ljive}, keyword = {\v{s}ljiva, polifenoli, antocijani, klima, sorta}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Kralik, G.}, year = {2014}, pages = {54-55}, keywords = {plum, polyphenols, anthocyanins, climate, cultivar}, isbn = {978-953-7871-33-8}, title = {Influence of climatic conditions on the content of total polyphenols and anthocyanins in plum fruit}, keyword = {plum, polyphenols, anthocyanins, climate, cultivar}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font