Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću ozime pšenice (CROSBI ID 622127)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Lovrić, Ana ; Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Gunjača, Jerko ; Šarčević, Hrvoje Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću ozime pšenice // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 100-101

Podaci o odgovornosti

Lovrić, Ana ; Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Gunjača, Jerko ; Šarčević, Hrvoje

hrvatski

Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću ozime pšenice

Gnojidba s dušikom (N) povećava prinos zrna kao i sadržaj proteina u zrnu (GPC), ali predstavlja značajan trošak proizvodnje i ima negativan utjecaj na okoliš. Stoga je zadatak oplemenjivača stvoriti kultivare sa boljom efikasnošću korištenja dušika. Cilj rada bio je procijeniti učinak selekcije provedene kod visoke (N1) i niske (N0) razine N gnojidbe u F6 generaciji dvaju križaqnaca pšenice Golubica x Emesse (G×E) i Verbunkos x Soissons (V×S) na pekarsku kakvoću proizvedenih F7 potomstava uzgajanih kod N1 i N0. Kod oba križanja i roditelji i potomstva imali su manje vrijednosti za GPC i sedimentaciju (ZSV) kod N0 u odnosu na N1. Kod križanja G×E prosječni GPC na obje razine N bio je podjednak za F7 potomstva izabrana kod N0 (13, 9% i 14, 1%) i kod N1 (14.8% i 14.9%). Kod križanja VxS vrijednost GPC na N1 bile su također slične za obje varijante selekcije dok su kod N0 gnojidbe, F7 potomstva izabrana kod N1 imala veću GPC vrijednost (14.4%) u odnosu na N0 selekciju (13.5%). Prosječna ZSV kod križanja GxE, opažena na obje razine N bila je podjednaka za F7 potomstva izabrana kod N0 (49 i 51 ml) i kod N1 (55 i 56 ml). Kod križanja VxS vrijednost ZSV na N1 bile su također slične za obje varijante selekcije dok su kod N0 gnojidbe, F7 potomstva izabrana kod N1 imala veću ZSV vrijednost (45 ml) u odnosu na N0 selekciju (40 ml). Rezultati pokazuju da je selekcija kod optimalne razine N gnojidbe prikladna za poboljšanje svojstava pekarske kakvoće i za uvjete reducirane gnojidbe dušikom.

pšenica ; proteini ; pekarska kakvoća ; selekcija ; gnojidba

nije evidentirano

engleski

Effect of selection at two nitrogen fertilization levels on bread-making quality of winter wheat

nije evidentirano

wheat ; proteins ; quality ; selection ; fertilization

nije evidentirano

Podaci o prilogu

100-101.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-7878-29-0

Podaci o skupu

50.hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

16.02.2015-20.02.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)