Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću ozime pšenice (CROSBI ID 622127)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Lovrić, Ana ; Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Gunjača, Jerko ; Šarčević, Hrvoje
hrvatski
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću ozime pšenice
Gnojidba s dušikom (N) povećava prinos zrna kao i sadržaj proteina u zrnu (GPC), ali predstavlja značajan trošak proizvodnje i ima negativan utjecaj na okoliš. Stoga je zadatak oplemenjivača stvoriti kultivare sa boljom efikasnošću korištenja dušika. Cilj rada bio je procijeniti učinak selekcije provedene kod visoke (N1) i niske (N0) razine N gnojidbe u F6 generaciji dvaju križaqnaca pšenice Golubica x Emesse (G×E) i Verbunkos x Soissons (V×S) na pekarsku kakvoću proizvedenih F7 potomstava uzgajanih kod N1 i N0. Kod oba križanja i roditelji i potomstva imali su manje vrijednosti za GPC i sedimentaciju (ZSV) kod N0 u odnosu na N1. Kod križanja G×E prosječni GPC na obje razine N bio je podjednak za F7 potomstva izabrana kod N0 (13, 9% i 14, 1%) i kod N1 (14.8% i 14.9%). Kod križanja VxS vrijednost GPC na N1 bile su također slične za obje varijante selekcije dok su kod N0 gnojidbe, F7 potomstva izabrana kod N1 imala veću GPC vrijednost (14.4%) u odnosu na N0 selekciju (13.5%). Prosječna ZSV kod križanja GxE, opažena na obje razine N bila je podjednaka za F7 potomstva izabrana kod N0 (49 i 51 ml) i kod N1 (55 i 56 ml). Kod križanja VxS vrijednost ZSV na N1 bile su također slične za obje varijante selekcije dok su kod N0 gnojidbe, F7 potomstva izabrana kod N1 imala veću ZSV vrijednost (45 ml) u odnosu na N0 selekciju (40 ml). Rezultati pokazuju da je selekcija kod optimalne razine N gnojidbe prikladna za poboljšanje svojstava pekarske kakvoće i za uvjete reducirane gnojidbe dušikom.
pšenica ; proteini ; pekarska kakvoća ; selekcija ; gnojidba
nije evidentirano
engleski
Effect of selection at two nitrogen fertilization levels on bread-making quality of winter wheat
nije evidentirano
wheat ; proteins ; quality ; selection ; fertilization
nije evidentirano
Podaci o prilogu
100-101.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-7878-29-0
Podaci o skupu
50.hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
16.02.2015-20.02.2015
Opatija, Hrvatska