Količina steviol glikozida u soku od jagode ovisno o tretmanu (CROSBI ID 622120)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Brnčić, Mladen
hrvatski
Količina steviol glikozida u soku od jagode ovisno o tretmanu
Cilj provedenog istraživanja bio je utvrditi sadržaj steviol glikozida i fenolnih spojeva u soku jagode uz dodatak stevije i tretiranog ultrazvukom visokog intenziteta, te rezultate usporediti s klasičnim načinom ekstrakcije navedenih spojeva u soku jagode. Sadržaj steviozida bio je u rasponu od 81, 36 mg g-1 (klasična ekstrakcija) do 101, 16 mg g-1 (ultrazvuk 25 min), rebaudiozida A od 19, 80 mg g-1 (klasična ekstrakcija) do 23, 76 mg g-1 (ultrazvuk 25 min) te sadržaj fenolnih spojeva od 847, 32 mg L-1 (klasična ekstrakcija) do 875, 65 mg L-1 (ultrazvuk 25 min). Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako je način ekstrakcije ultrazvukom značajno doprinio povećanju sadržaja svih istraživanih parametara kvalitete soka od jagode.
steviozid; rebaudiozid A; fenolni spojevi; klasična ekstrakcija; ultrazvuk
nije evidentirano
engleski
The amount of steviol glycosides in the strawberry juice depends of the treatment
nije evidentirano
stevioside; rebaudioside A; phenolic compounds; classical extraction; ultrasound
nije evidentirano
Podaci o prilogu
618-622.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-7878-27-6
Podaci o skupu
50.hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
16.02.2015-20.02.2015
Opatija, Hrvatska