Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 752356

Manipulacija djecom u postupku razvoda braka roditelja


Buljan Flander, Gordana; Bačan, Marija; Matešković, Dragana; Buhin, Larisa; Opačić, Milanka
Manipulacija djecom u postupku razvoda braka roditelja // Knjiga sažetaka 20.godišnje konferencije hrvatskih psihologa / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.).
Dubrovnik, 2012. str. 302-302 (ostalo, nije recenziran, sažetak)


Naslov
Manipulacija djecom u postupku razvoda braka roditelja
(Child manipulation in process of divorce)

Autori
Buljan Flander, Gordana ; Bačan, Marija ; Matešković, Dragana ; Buhin, Larisa ; Opačić, Milanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka 20.godišnje konferencije hrvatskih psihologa / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan - Dubrovnik, 2012, 302-302

ISBN
978-953-55079-1-8

Skup
20.godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 7.-10.11.2012

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Visokokonfliktni razvod braka; manipulacija djecom; emocionalno zlostavljanje
(High conflict divorce; child manipulation; emotional abuse)

Sažetak
Manipulacija djecom u procesu razvoda braka ozbiljan je problem koji, ukoliko se ne prevenira ili pravovremeno ne zaustavi, može ostaviti dugotrajne i ozbiljne posljedice na dječji psiho- socijalni razvoj. Najčešće se javlja u visokokonfliktnim razvodima, i to od strane jednog roditelja, ali i drugih djetetu bliskih osoba. Iako je već prepoznat kao oblik emocionalnog zlostavljanja, problem manipulacije još uvijek je nedovoljno prijavljivan od strane stručnjaka. U prilog tome da je važno iznaći rješenja ovog problema govore i klinička iskustva Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, prema kojima je manipulacija djecom, ali i manipulacija stručnjacima u slučajevima razvoda braka u porastu. Na ovom okruglom stolu će se stoga govoriti o važnim aspektima manipulacije djecom, kao i prijedlozima rješenja. Gordana Buljan Flander govorit će o iskustvima vještaka psihologa iz Poliklinike s obzirom na slučajeve manipulacije. Marija Bačan će sa psihijatrijskog stajališta govoriti o emocionalnim posljedicama kod djece izložene manipulaciji. Psihologinja Dragana Matešković iznijet će etičke dileme, intervencije i poteškoće u kliničkom radu s djecom koja su izložena manipulaciji. Larisa Buhin govorit će o definiranju koncepta ''najbolji interes djeteta'' te prikazati učinkovite intervencije stručnjaka iz SAD-a vezano uz slučajeve manipulacije djecom. Potpredsjednica Vlade i Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić govorit će o novom obiteljskom zakonu kojim će se nastojati spriječiti manipulacija roditelja djecom u postupku razvoda braka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija



POVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Gordana Buljan-Flander, (126851)