Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sadržaj polifenola u prošeku od hrvatskih autohtonih sorata vinove loze (CROSBI ID 216421)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Preiner, Darko ; Karoglan Kontic, Jasminka ; Maletić, Edi ; Marković, Zvjezdana ; Tomaz, Ivana Sadržaj polifenola u prošeku od hrvatskih autohtonih sorata vinove loze // Glasnik zaštite bilja, 5 (2014), 75-80

Podaci o odgovornosti

Preiner, Darko ; Karoglan Kontic, Jasminka ; Maletić, Edi ; Marković, Zvjezdana ; Tomaz, Ivana

hrvatski

Sadržaj polifenola u prošeku od hrvatskih autohtonih sorata vinove loze

Prošek je desertno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom iz regije Primorska Hrvatska. Tradicionalna tehnologija proizvodnje podrazumijeva vinifikaciju grožđa sa visokim koncentracijama šećera što se postiže njegovim prosušivanjem na trsu ili u kontroliranim uvjetima. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj polifenola u prošecima proizvedenih od 10 autohtonih sorata vinove loze koje se tradicionalno koriste u proizvodnji prošeka na području Dalmacije: Babić, Glavinuša, Grk, Lasina, Maraština, Plavac mali, Plavina, Pošip, Prč, Vugava. Utvrđene su značajne razlike između prošeka dobivenih od različitih sorata, ali generalno je sadržaj ukupnih fenola kod bijelih i kod crnih sorata viši nego u redovnim vinima ovih sorata. Sadržaj pojedinačnih fenolnih spojeva također se značajno razlikuje između sorata, a posebno je zanimljiv relativno visok sadržaj resveratrola utvrđen u prošeku proizvedenom od sorata Plavac mali, Babić i Glavinuša. Prošek is a desert wine with controlled geographical origin from the wine-growing region Primorska Hrvatska. Traditional technology of production implies vinification of grapes with high sugar content, which is accomplished by its drying, either on vines or in controlled conditions. The aim of this research was to determine the content of polyphenols in prošek wines made out of 10 autochthonous grapevine varieties traditionally used in production of prošek in Dalmatia: Babić, Glavinuša, Grk, Lasina, Maraština, Plavac mali, Plavina, Pošip, Prč, Vugava. Significant differences were determined among prošek wines produced of different varieties, but the content of total polyphenols in both white and black varieties is generally higher than in regular wines of these varieties. The content of individual phenols also varies greatly among varieties. The relatively high content of resveratrol observed in prošek made out of Plavac mali, Babić and Glavinuša varieties is especially interesting.

prošek ; polifenoli ; autohtone sorte vinove loze ; vinova loza

nije evidentirano

engleski

Phenolic content of prošek wines of Croatian autochthonous grapevine varieties

nije evidentirano

prošek wine ; total phenols ; autochthonous grapevine varieties ; grapevine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

5

2014.

75-80

objavljeno

0350-9664

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)