Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 75218

Razvoj informacijskog sustava o kvaliteti okoliša u slivu rijeke Dunava - Kritički pregled


Ružić, Ivica; Pečar-Ilić, Jadranka
Razvoj informacijskog sustava o kvaliteti okoliša u slivu rijeke Dunava - Kritički pregled // Hrvatske vode, Časopis za vodno gospodarstvo, 9 (2001), 37; 373-393 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


Naslov
Razvoj informacijskog sustava o kvaliteti okoliša u slivu rijeke Dunava - Kritički pregled
(The Danube Basin Environmental Quality Information System Development - A Critical Review)

Autori
Ružić, Ivica ; Pečar-Ilić, Jadranka

Izvornik
Hrvatske vode, Časopis za vodno gospodarstvo (1330-1144) 9 (2001), 37; 373-393

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
Informacijski sustav; kvaliteta okoliša; sliv Dunava; Dunavski program; Dunavska konvencija; monitoring; laboratorijska mjerenja; upravljanje informacijama; sustav žurnog uzbunjivanja za akcidente
(Information system; environmental quality; Danube river basin; Danube programme; Danube convention; information management; information system in case of accidents)

Sažetak
Opisan je početak praćenja kvalitete okoliša na području sliva rijeke Dunav i razvoja odgovarajućih informacijskih sustava. Također su opisani i događaji koji su bili od posebnog značaja za praćenje kvalitete okoliša i razvoj informacijskih sustava u slivu rijeke Dunav Opisana je uspostava EPDRB programa. Opisano je praćenje imisije, emisije, aktivnosti u vezi akcidenata, izvarednih stanja i sustava za uzbunjivanje. Prikazan je prijedlog za uspostavu Programa upravljanja informacijama za čitav sliv rijeke Dunav. Opisana je Transnacionalna mreža TNMN za sliv rijeke Dunav, upravljanje informacijama koje se unutar njega stvaraju i odgovarajuće aktivnosti unutar Republike Hrvatske. Opisani su i programski sustavi koji se za sada koriste za TNMN sustav. Raspravljana je i problematika razmjene informacija i mogućnosti primjene suvremenih tehnologija uz preporuke za njihovu primjenu za nacionalne potrebe u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geologija, ElektrotehnikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
00981505

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus