Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Plazme i tragovi na čvrstim površinama izazvane rubinskim laserom (CROSBI ID 752592)

Druge vrste radova | ostalo

Henč-Bartolić, Višnja ; Kovačević, Eva ; Kunze, H.-J. ; Stubičar, Mirko Plazme i tragovi na čvrstim površinama izazvane rubinskim laserom // Knjiga sažetaka Trećeg znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva. 2001.

Podaci o odgovornosti

Henč-Bartolić, Višnja ; Kovačević, Eva ; Kunze, H.-J. ; Stubičar, Mirko

hrvatski

Plazme i tragovi na čvrstim površinama izazvane rubinskim laserom

Snop rubinskog lasera (srednje poluširine impulsa 18 ns, prosječne energije 5 J i intenziteta 140 GW/ cm2) fokusiran je okomito na ravne metalne površine meta magnezija ili aluminija. Analizirani su vremenski razlućeni spektri u području 9-23 nm na udaljenosti oko 1 mm od površina meta. Opažene su spektralne linije visoko ioniziranih atoma , kod magnezija do stupnja Mg VII, a kod aluminija do Al XI. S vremenom intenzitet visoko ioniziranih atoma opada zbog procesa rekombinacije, dok intenzitet nižeg ionizirajučeg stupnja (MG IV i Mg II, odnosno Al V i Al IV) raste. Iz spektralne analize zaključuje se na temperaturu elektrona od oko 40 eV prema [1], a brzina čestica procjenjuje se na 10Exp(6) cm/s. Povećano sa svjetlosnim i elektronskim mikroskopom, na obje se mete zapaža središnji krater s okolnom zonom radijalnih mlazova. U literaturi se to objašnjava eksplozijom plazme [2]. Na većim udaljenostima od središnjeg kratera javljaju se na zagrijanoj površini koncentrični nabori. Kod Al-mete oni nisu jako izraženi zbog grublje površinske obrade. Kod Mg-mete dobro se zapažaju. Tumači se to zvučnim (longitudinalnim) valom valne duljine oko 40 mikrometara. Na mjestima povećane gustoće u valu javljaju se ili se izbacuju kapljice. Objašnjenje nastanka nabora može se naći u literaturi [3]. Svaka meta je smještena okomito na kraj ravne glatke pločice od ugljika. Pomoću svjetlosnog mikroskopa na pločicama se vide zamrznuti lepezasti tragovi plazme izmiješani kapljicama izbačenim iz kratera meta. Ova istraživanja su vezana za postupke nanošenja tankih filmova metodom impulsne laserske depozicije. Napomena: Rad je izveden u sklopu projekata broj 036009 i 119495 Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske.

Obasjavanje površine laserskim snopom; rubinski laser; Al- ili Mg-meta; vremenski razlućeni spektri; tragovi na površinama meta; opažanje sa svjetlosnim i elektronskim mikroskop.

nije evidentirano

engleski

Plasmas and traces on solid surfaces induced by ruby laser

nije evidentirano

Laser-material interactions; ruby laser; Al- or Mg- target; time-resolved spectra; traces on target surfaces. light and electron microscopic observations.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Knjiga sažetaka Trećeg znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva

2001.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Fizika, Kemija