Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla (CROSBI ID 622050)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vešligaj, Božica ; Pahor, Đana
hrvatski
Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla
Sažetak U Republici Hrvatskoj postoji niz zakonskih propisa koji reguliraju obvezu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u objektima proizvodnje i skladištenja hrane. U ovom radu bit će riječ o praktičnim iskustvima provedbe deratizacije u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla. Budući objekt spada pod veterinarski nadzor, deratizacija se obavlja prema Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u veterinarskoj djelatnosti (Narodne novine br. 139/10). Deratizacijom je obuhvaćen cijeli okoliš (dvorište) objekta, zona uz sam objekat i unutrašnjost objekta. Prema godišnjem planu DDD aktivnosti i tlocrtu cijele lokacije sa svim objektima, deratizacija se provodi u tri prstena, i to: 1. prsten uz unutrašnjost ograde oko objekta ; 2. prsten uz vanjske zidove objekta ; 3. prsten – postavljanje ljepljivih podloga u unutrašnjosti objekta (proizvodni i skladišni dio). Važnost ovakvog načina provođenja deratizacije je u tome da je naglasak na preventivi. Prva dva prstena rješavaju najveći dio glodavaca i time je njihova pojava u proizvodnom ili skladišnom dijelu sporadična. Za vanjsku deratizaciju (prvi i drugi prsten), koriste se zatrovani mamci raznih formulacija (pelete, rasuti mamac, parafinski mamac) postavljeni u limene deratizacijske kutije. Iznad kutija postavljene su plastificirane oznake sukladno Pravilniku (naziv i broj telefona ovlaštene kuće koja obavlja deratizaciju, naziv vrste zatrovanog mamka, datum postavljanja mamka, naziv antidota i broj dežurnog telefona u slučaju otrovanja). Na plastificiranim oznakama, na limenim kutijama i na tunelićima za ljepljive podloge upisani su i redni brojevi. Znači, zbog lakšeg praćenja i uočavanja problema, svako hranilište je numerirano. Sve to je vidljivo na tlocrtu objekta i na tlocrtima pojedinih prostora u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane. Osim vanjske i unutrašnje deratizacije, kao preventiva, provodi se i deratizacija kanalizacijskog sustava. U kanalizacijska okna postavljaju se parafinski zatrovani mamci obješeni na žicu kako ih glodavci ne bi mogli odnijeti. Na tlocrtu dvorišta objekta postoje brojevima označena okna u kojima je stavljen mamak. Svako takvo pojedino okno ima bojom označen poklopac.
deratizacija; zatrovani mamci; prsteni (zone) deratizacije; proizvodnja; skladištenje hrane
sažetak rada na engleskom jeziku indeksiran je u CABI Full Text databasis
engleski
Deratizacion in food production and food storage facility of animal source foods
nije evidentirano
deratization; poison bait; deratization zones; food production; food storage
nije evidentirano
Podaci o prilogu
211-218.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
DDD i ZUPP jučer, danas, sutra
Javorka Korunić
Zagreb: Korunić
978-953-7247-24-9
Podaci o skupu
26. znanstveno-stručno-edukativni seminar DDD i ZUPP 2014 - jučer, danas, sutra
predavanje
25.03.2014-28.03.2014
Split, Hrvatska