Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 751882

Đakovačka dobrotvorna i humanitarna društva i udruge u Prvom svjetskom ratu 1914.–1918.


Ostajmer, Branko; Geiger, Vladimir
Đakovačka dobrotvorna i humanitarna društva i udruge u Prvom svjetskom ratu 1914.–1918. // Scrinia Slavonica : godišnjak Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest, 2014 (2014), 14; 159-192 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Đakovačka dobrotvorna i humanitarna društva i udruge u Prvom svjetskom ratu 1914.–1918.
(Charitable Activity of Institutions and Associations in Đakovo during the First World War)

Autori
Ostajmer, Branko ; Geiger, Vladimir

Izvornik
Scrinia Slavonica : godišnjak Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest (1332-4853) 2014 (2014), 14; 159-192

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Đakovo i Đakovština; Prvi svjetski rat; dobrotvorna društva; Crveni križ
(Đakovo and Surroundings; First World War; Humanitarian Associations; Red Cross)

Sažetak
U prilogu se na temelju literature, novinstva te objavljenih i neobjavljenih izvora obrađuje dobrotvorna djelatnost đakovačkih društava, ustanova te pojedinaca tijekom Prvoga svjetskog rata. Suprotno početnim predviđanjima, rat je potrajao iznimno dugo i odnio mnogo žrtava, ostavljajući pritom i brojnu siročad, invalide te izgladnjele. Kako bi se pomoglo onima koji su bili najteže ugroženi ratom i njegovim posljedicama, diljem Austro-Ugarske Monarhije pokreću se brojne inicijative kojima su nositelji u prvom redu bile razne razine vlasti te dobrotvorna društva. Izuzetak nije bilo ni Đakovo, čiji su stanovnici u okviru svojih mogućnosti nastojali olakšati život vojnicima na bojištu, ali i raznim drugim skupinama kojima je svaka pomoć bila dragocjena.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Branko Ostajmer, (286682)