Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 751807

Udruženje umjetnika Zemlja, Krsto Hegedušić i Ivan Generalić u kontekstu ideje o nacionalnom likovnom izrazu


Prelog, Petar
Udruženje umjetnika Zemlja, Krsto Hegedušić i Ivan Generalić u kontekstu ideje o nacionalnom likovnom izrazu // Ivan Generalić: djelo, život, vrijeme - Simpozij povodom 100. godišnjice rođenja - Knjiga sažetaka / Špoljar, Marijan ; Kušenić, Helena (ur.).
Koprivnica: Muzej grada Koprivnice, 2014. str. 6-6 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Udruženje umjetnika Zemlja, Krsto Hegedušić i Ivan Generalić u kontekstu ideje o nacionalnom likovnom izrazu
(Association of Artists Zemlja, Krsto Hegedušić and Ivan Generalić in the Context of National Visual Expression)

Autori
Prelog, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Ivan Generalić: djelo, život, vrijeme - Simpozij povodom 100. godišnjice rođenja - Knjiga sažetaka / Špoljar, Marijan ; Kušenić, Helena - Koprivnica : Muzej grada Koprivnice, 2014, 6-6

Skup
Ivan Generalić: djelo, život, vrijeme - Simpozij povodom 100. godišnjice rođenja

Mjesto i datum
Hlebine, Hrvatska, 20-21.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Udruženje umjetnika Zemlja; Krsto Hegedušić; Ivan Generalić; nacionalni likovni izraz; nacionalni identitet
(Association of Artists Zemlja; Krsto Hegedušić; Ivan Generalić; national visual expression; national identity)

Sažetak
Začeci kompleksa hrvatske naivne umjetnosti, s Ivanom Generalićem kao ključnim protagonistom, neraskidivo su na više razina povezani s idejom o nužnosti oblikovanja nezavisnog, nacionalnog likovnog izraza, koja je bitno obilježila povijest hrvatske moderne umjetnosti, posebice u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Krsto Hegedušić – uz Ljubu Babića najistaknutiji promotor konstrukta nacionalnog likovnog izraza – smatrao je upravo ostvarenje toga cilja jednim od najvažnijih unutar kompleksne strategije djelovanja Udruženja umjetnika Zemlja. U ovome izlaganju raspravit će se ukratko o onim obilježjima „zemljaškog“ djelovanja koja su se pokazala presudnima za nastanak i afirmaciju hrvatske naive. U tom smislu, upozorit će se na karakter intelektualnog okružja senzibiliziranog za selo i seljaštvo, što je bio važan poticaj protagonistima Zemlje za fokusiranje vlastita interesa u tom smjeru te pridavanje tome interesu ideološke, a zatim i nacionalne razine. Razmotrit će se, također, i važnost utjecaja temeljnih načela „primitivizma“ kao nezaobilazne sastavnice geneze likovnog modernizma, a koja su se pokazala ključnima u Hegedušićevoj artikulaciji težnje za oblikovanjem nacionalnog likovnog izraza te omogućila razvitak naivne umjetnosti kao moderne umjetničke pojave. U tom će se kontekstu sažeto predstaviti i odnos Krste Hegedušića, kao prenositelja tehničkih znanja o stvaranju slike ili crteža te onoga koji je odredio temelje formalnih, sadržajnih i ideoloških usmjerenja naivne umjetnosti u njezinim počecima te Ivana Generalića, kao učenika koji je po prestanku Hegedušićeva utjecaja, a zahvaljujući velikom talentu i imaginativnosti, bitno odredio obilježja razvitka Hlebinske škole i hrvatske naivne umjetnosti u cjelini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Petar Prelog, (226672)