Korištenje saznanja o polifenolnom profilu hrvtaskih vina u marketinške svrhe (CROSBI ID 621984)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Rastija, Vesna ; Mihaljević, Kristina, Drenjančević, Mato ; Jukić, Vladimir
hrvatski
Korištenje saznanja o polifenolnom profilu hrvtaskih vina u marketinške svrhe
Umjerena i redovita konzumacija vina povezana je s brojnim blagotvornim učincima vina na zdravlje čovjeka. Ti učinci su povezani s polifenolnim supstancijama iz vina koje imaju najsnažniji utjecaj na bolesti srca i krvnih žila. Polifenolne sastavnice vina su također zaslužne za antikancerogeno, neuroprotektivno i antidijabetičko djelovanje. Na temelju toga, vino, posebice crno može se smatrati funkcionalnom hranom koja ima i dokazano farmakološko djelovanje. Hrvatska obiluje vinorodnim područjima i kvalitetnim vinima, ali su te činjenice slabo iskorištene u marketinške svrhe. Crna vina iz Srednje i Južne Dalmacije imaju najveći sadržaj polifenola, što se pripisuje povoljnijim klimatskim uvjetima koji uvelike utječu na formiranje tih tvari u grožđu tijekom zriobe. Međutim, neka vina iz kontinentalne Hrvatske svojom kvalitetom ne zaostaju za dalmatinskim vinima. Naša vina se moraju istaknuti iz mase stranih, uvoznih vina koja su mahom jeftinija, ali ne nužno i slabije kvalitete od hrvatskih te privući kupca i u našoj zemlji, a posebice u inozemstvu. Navedene činjenice treba maksimalno iskoristiti u strategiji prodaje, distribucije, promocije i marketinga hrvatskih vina.
polifenoli ; hrvatska vina ; funkcionalna hrana ; marketing
nije evidentirano
engleski
Using knowledge of the polyphenolic profile of Croatian wines for the marketing purpose
nije evidentirano
polyphenols ; Croatian wine ; functional food ; marketing
nije evidentirano
Podaci o prilogu
-----.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU
predavanje
20.11.2014-21.11.2014
Požega, Hrvatska