Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjene ukupnih fenola, ukupnih antocijanina i antioksidacijske aktivnosti tijekom sazrijevanja grožđa (Vitis vinifera L.) sorata Frankovka i Zweigelt u Feričancima u razdoblju od 2010. do 2012. godine (CROSBI ID 621983)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Jukić, Vladimir ; Rastija, Vesna ; Error, Daria ; Drenjančević, Mato, Caha, Libor Promjene ukupnih fenola, ukupnih antocijanina i antioksidacijske aktivnosti tijekom sazrijevanja grožđa (Vitis vinifera L.) sorata Frankovka i Zweigelt u Feričancima u razdoblju od 2010. do 2012. godine. 2014. str. -----

Podaci o odgovornosti

Jukić, Vladimir ; Rastija, Vesna ; Error, Daria ; Drenjančević, Mato, Caha, Libor

hrvatski

Promjene ukupnih fenola, ukupnih antocijanina i antioksidacijske aktivnosti tijekom sazrijevanja grožđa (Vitis vinifera L.) sorata Frankovka i Zweigelt u Feričancima u razdoblju od 2010. do 2012. godine

Grožđe sorata Frankovka i Zweigelt, proizvedeno na području vinogorja Feričanci u razdoblju od 2010. do 2012. godine, bilo je analizirano na ukupne fenole (TP), ukupne antocijanine (TA) i antioksidativnu aktivnost (AOA). Glavni cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj vremena dozrijevanja na sadržaj ukupnih fenola i antocijanina, kao i antioksidativnu aktivnost ; te njihovu povezanost s pH, sadržajem šećera i vremenskim uvjetima (zbroj oborina (TR) i zbroj prosječnih dnevnih temperatura (TDMT)). Dok tijekom zriobe, vrijednost TP uglavnom opada prema statistički značajnim kvadratnim trend modelima, a vrijednost AOA prema linearnim modelima, TA raste linearno. Signifikantna korelacija utvrđena je između TA i sadržaja šećera kod obiju sorata. Za Frankovku, povećane vrijednosti TDMT su snažno utjecale na povećanje TA, sadržaj šećera i pH, kao što su i povećane vrijednosti TR utjecale na povećanje TP. Kod sorte Zweigelt, pozitivna korelacija uočena je između pH i TDMT, te pH i TR. Možemo zaključiti da su vremenski uvjeti snažnije djelovali na istraživane parametre kod sorte Frankovka, nego na sortu Zweigelt.

zrioba grožđa ; antioksidativna aktivnost ; ukupni fenoli ; ukupni antocijanini ; vremenski uvjeti

nije evidentirano

engleski

Changes in total phenolics, total anthocyanins, and antioxidant activity during the ripening grape (Vitis vinifera L.) variety Blaufränkish and Zweigelt grown in Fericanci in 2010-2012 growing seasons

nije evidentirano

grape maturity ; antioxidant activity ; total phenols ; total anthocyanins ; weather conditions

nije evidentirano

Podaci o prilogu

-----.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU

predavanje

20.11.2014-21.11.2014

Požega, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)