Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 751551

Promjene ukupnih fenola, ukupnih antocijanina i antioksidacijske aktivnosti tijekom sazrijevanja grožđa (Vitis vinifera L.) sorata Frankovka i Zweigelt u Feričancima u razdoblju od 2010. do 2012. godine


Jukić, Vladimir; Rastija, Vesna; Error, Daria; Drenjančević, Mato, Caha, Libor
Promjene ukupnih fenola, ukupnih antocijanina i antioksidacijske aktivnosti tijekom sazrijevanja grožđa (Vitis vinifera L.) sorata Frankovka i Zweigelt u Feričancima u razdoblju od 2010. do 2012. godine // Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU
Požega, Hrvatska, 2014. str. ----- (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Promjene ukupnih fenola, ukupnih antocijanina i antioksidacijske aktivnosti tijekom sazrijevanja grožđa (Vitis vinifera L.) sorata Frankovka i Zweigelt u Feričancima u razdoblju od 2010. do 2012. godine
(Changes in total phenolics, total anthocyanins, and antioxidant activity during the ripening grape (Vitis vinifera L.) variety Blaufränkish and Zweigelt grown in Fericanci in 2010-2012 growing seasons)

Autori
Jukić, Vladimir ; Rastija, Vesna ; Error, Daria ; Drenjančević, Mato, Caha, Libor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 20.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Zrioba grožđa ; antioksidativna aktivnost ; ukupni fenoli ; ukupni antocijanini ; vremenski uvjeti
(Grape maturity ; antioxidant activity ; total phenols ; total anthocyanins ; weather conditions)

Sažetak
Grožđe sorata Frankovka i Zweigelt, proizvedeno na području vinogorja Feričanci u razdoblju od 2010. do 2012. godine, bilo je analizirano na ukupne fenole (TP), ukupne antocijanine (TA) i antioksidativnu aktivnost (AOA). Glavni cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj vremena dozrijevanja na sadržaj ukupnih fenola i antocijanina, kao i antioksidativnu aktivnost ; te njihovu povezanost s pH, sadržajem šećera i vremenskim uvjetima (zbroj oborina (TR) i zbroj prosječnih dnevnih temperatura (TDMT)). Dok tijekom zriobe, vrijednost TP uglavnom opada prema statistički značajnim kvadratnim trend modelima, a vrijednost AOA prema linearnim modelima, TA raste linearno. Signifikantna korelacija utvrđena je između TA i sadržaja šećera kod obiju sorata. Za Frankovku, povećane vrijednosti TDMT su snažno utjecale na povećanje TA, sadržaj šećera i pH, kao što su i povećane vrijednosti TR utjecale na povećanje TP. Kod sorte Zweigelt, pozitivna korelacija uočena je između pH i TDMT, te pH i TR. Možemo zaključiti da su vremenski uvjeti snažnije djelovali na istraživane parametre kod sorte Frankovka, nego na sortu Zweigelt.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Jukić, Vladimir; Rastija, Vesna; Error, Daria; Drenjančević, Mato, Caha, Libor
Promjene ukupnih fenola, ukupnih antocijanina i antioksidacijske aktivnosti tijekom sazrijevanja grožđa (Vitis vinifera L.) sorata Frankovka i Zweigelt u Feričancima u razdoblju od 2010. do 2012. godine // Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU
Požega, Hrvatska, 2014. str. ----- (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Jukić, V., Rastija, V., Error, D. & Drenjančević, Mato, Caha, Libor (2014) Promjene ukupnih fenola, ukupnih antocijanina i antioksidacijske aktivnosti tijekom sazrijevanja grožđa (Vitis vinifera L.) sorata Frankovka i Zweigelt u Feričancima u razdoblju od 2010. do 2012. godine. U: Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU.
@article{article, year = {2014}, pages = {-----}, keywords = {grape maturity, antioxidant activity, total phenols, total anthocyanins, weather conditions}, title = {Changes in total phenolics, total anthocyanins, and antioxidant activity during the ripening grape (Vitis vinifera L.) variety Blaufr\"{a}nkish and Zweigelt grown in Fericanci in 2010-2012 growing seasons}, keyword = {grape maturity, antioxidant activity, total phenols, total anthocyanins, weather conditions}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }