Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza rizika:Procjena rizika, upravljanje rizikom i obavješćivanje o riziku (CROSBI ID 53669)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Gross-Bošković, Andrea ; Jurković, Zorica ; Mikrut, Sara Analiza rizika:Procjena rizika, upravljanje rizikom i obavješćivanje o riziku // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena (ur.). Zagreb: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 59-70

Podaci o odgovornosti

Gross-Bošković, Andrea ; Jurković, Zorica ; Mikrut, Sara

hrvatski

Analiza rizika:Procjena rizika, upravljanje rizikom i obavješćivanje o riziku

Sigurnost hrane jedno je od strateških pitanja u svim državama svijeta. Bolesti koje se prenose hranom, a koje su uzrokovane patogenima i biotoksinima te kemijskim i fizikalnim kontaminantima u hrani predstavljaju ozbiljnu prijetnju za zdravlje milijuna ljudi. Ozbiljni incidenti izazvani upravo ovakvim bolestima zabilježeni su posljednjih desetljeća na svim kontinentima i ilustriraju rastući značaj ovog problema. Međutim, bolesti koje se prenose hranom ukazuju na još jedan veliki problem, a to su ekonomske posljedice, kako za pojedince tako i za zajednicu, što se odražava kao značajan teret zdravstvenog sustava u cjelini te reducira ekonomsku produktivnost zemlje. Još donedavna većina sustava koji reguliraju sigurnost hrane u pojedinoj zemlji bila je pravno utemeljena na tradicionalnom konceptu koji je imao retroaktivan pristup. Ovakvi sustavi ne mogu odgovoriti na postojeće izazove koji su u porastu budući da ne osiguravaju niti ne stimuliraju preventivni pristup. Kako bi se ovaj problem umanjio, u prošlom desetljeću dolazi u značajnom broju zemalja do prijelaza sa tradicionalnog na pristup utemeljen na analizi rizika, koji se oslanja na znanstvene činjenice i podatke o bolestima izazvanima hranom te njihovim uzrocima. To osigurava temelje za preventivno djelovanje i uvođenje zakonodavnih okvira, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, racionalno i učinkovito upravljanje rizicima te komunikaciju o riziku sa ciljem zaštite potrošača.

analiza rizika, procjena rizika, sigurnost hrane

nije evidentirano

engleski

Risk Analysis:Risk Assessment, risk management and risk communication

nije evidentirano

risk analysis, risk assessment, food safety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

59-70.

objavljeno

Podaci o knjizi

Uvod u sigurnost hrane

Babić, Ivona ; Đugum, Jelena

Zagreb: Inštitut za sanitarno inženierstvo

2014.

978-961-92846-2-9

Povezanost rada

nije evidentirano