Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 751049

Usporedba službenih visina stalnih točaka i dobivenih iz novog modela geoida HRG2009


Premužić, Margareta; Marjanović, Marijan; Slevka, Berto; Bašić Tomislav
Usporedba službenih visina stalnih točaka i dobivenih iz novog modela geoida HRG2009 // Zbornik radova IV Simpozija ovlaštenih inženjera geodezije / Ramić, Siniša (ur.).
Zagreb: Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2011. str. 90-103 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Usporedba službenih visina stalnih točaka i dobivenih iz novog modela geoida HRG2009
(Comparison of official heights of permanent points and obtained from new geoid model HRG2009)

Autori
Premužić, Margareta ; Marjanović, Marijan ; Slevka, Berto ; Bašić Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova IV Simpozija ovlaštenih inženjera geodezije / Ramić, Siniša - Zagreb : Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2011, 90-103

Skup
IV Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 21-22.10.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Visinski sustav; geoid; HRG2000; HRG2009; HVRS71; Trst; T7D; HTMV2009
(Height system; geoid; HRG2000; HRG2009; HVRS71; Trieste; T7D; HTMV2009)

Sažetak
Visinski sustavi određeni su s obzirom na srednju razinu mora, dok se korištenjem GNSS mjerenja dobivaju elipsoidne visine. U svrhu povezivanja s normalno ortometrijskim sustavom visina potrebno je poznavati plohu geoida određenu s dovoljnom točnosti na tom području. Točnost GNSS mjerenja CROPOS-om u realnom vremenu iznosi 2-3 cm, dok je za visine nešto lošija ~5 cm. U Republici Hrvatskoj se za mnoge praktične svrhe koriste normalne ortometrijske visine dobivene koristeći geoidne undulacije iz modela geoida HRG2000. Nedavno je oslužbenjen transformacijski model T7D u koji je implementiran i novi model geoida HRG2009 čija je unutarnja ocjena točnosti ± 2.7 cm. Razlike između HRG2009 i HRG2000 geoida proizlaze iz načina računanja i upotrebe različitih podataka, a preko cijelog teritorija iznose do 40-ak cm na kopnu te do 70 cm na Jadranu. Osim toga, uvođenjem novog službenog visinskog sustava HVRS71, a putem nove usluge CROPOS-a i direktno iz CROPOS mjerenja, danas imamo u upotrebi i dva različita visinska sustava HVRS71 i Trst. Razlike u visinama uslijed korištenja ta dva visinska sustava pokazuju srednju vrijednost od ~22 cm. Posljedično to će imati utjecaja i na uspostavljene mreže stalnih točaka gdje su visine računate uglavnom pomoću HRG2000 modela geoida (Trst), ili iz 7 parametarske transformacije dok visine računate pomoću službenog transformacijskog modela T7D korištenjem novog modela geoida HRG2009 pokazuju razlike koje se za preciznije geodetske radove trebaju uzeti u obzir. Korištenjem novog vrlo točnog modela geoida i njegovom implementacijom u CROPOS stvoreni su preduvjeti za direktno mjerenje normalno-ortometrijskih visina pomoću CROPOS sustava s točnosti od ~5 cm, ipak u praksi je potrebno voditi računa o kojem visinskom sustavu se radi te koji je model geoida korišten s obzirom na postojeće nasljeđene podatke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Marijan Marjanović, (272502)