Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rezidue i kontaminanti u mlijeku i mliječnim proizvodima (CROSBI ID 394184)

Ocjenski rad | diplomski rad

Baniček, Mirna Rezidue i kontaminanti u mlijeku i mliječnim proizvodima / Antunac, Neven (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Baniček, Mirna

Antunac, Neven

hrvatski

Rezidue i kontaminanti u mlijeku i mliječnim proizvodima

Mlijeko i mliječni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje ćešće i u većim količinama konzumiraju osjetljivije populacijske grupe (djeca, trudnice, starije osobe). Iz tog razloga praćenje zdravstvene ispravnosti ovih namirnica je od posebnog javno zdravstvenog značenja. Različita kemijska sredstva primjenjuju se duž cijelog lanca proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda te kao takva mogu kontaminirati mlijeko, a ukoliko se takvo mlijeko koristi u preradi mogu zaostati i u mliječnim proizvodima. Proizvodnju stočne hrane prati uporapa pesticida koji mogu zaostati u okolišu te preko krmiva dospijevaju u mliječne životinje, njihov sekret (mlijeko) i na kraju u organizam potrošača. Način pripreme i skladištenja hrane za životinje također može može utjecati na zdravstvenu ispravnost mlijeka u smislu ulaska mikotoksina u prehrambeni lanac. Deterdženti i dezinficijensi se također svakodnevno koriste na farmama mliječnih krava te su njihove rezidue u mlijeku uzrok nepravilne primjene, doziranja ili ispiranja. Za ocjenu zdravstvene ispravnosti mlijeka značajna je i kontrolirana primjena veterinarskih lijekova, odnosno antibiotika. Nepoželjne reakcije uzrokovane komzumacijom kontaminiranog mlijeka i mliječnih proizvoda kao što su alergijske reakcije, pojave rezistentnih sojeva bakterija te nepovoljan utjecaj na fermentaciju mikrobnih kultura može se izbjeći stručnom primjenom preparata i poštivanjem karence. Kako bi se mogućnost kontaminacije te prisutnost rezidua svela na minimum donešeni su Zakoni i Pravilnici kojima se određuju najviše dopuštene koncentracije navedenih rezidua i kontaminenata kao i metode njihova ispitivanja u mlijeku i mliječnim proizvodima, a koji su usklađeni s legislativom Europske unije.

rezidue; kontaminanti; mlijeko; zakonodavstvo; metode ispitivanja

nije evidentirano

engleski

Residues and contaminants in milk and milk products

nije evidentirano

residues; contaminants; milk; legislation; test methods

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

16.10.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)