Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 750689

Kvaliteta života roditelja djece sa smetnjama sluha i govora


Aras, Ivana
Kvaliteta života roditelja djece sa smetnjama sluha i govora 2014., doktorska disertacija, Medicinski fakultet, Zagreb


Naslov
Kvaliteta života roditelja djece sa smetnjama sluha i govora
(Health related quality of life in parents of children with speech and hearing impairment)

Autori
Aras, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.10

Godina
2014

Stranica
99

Mentor
Stevanović, Ranko

Ključne riječi
Kvaliteta života; roditelji; djeca sa smetnjama sluha i govora
(Quality of life; parents; children with speech and hearing impairment)

Sažetak
Oštećenje sluha i specifični jezični poremećaj dva su entiteta koja ozbiljno narušavaju sposobnost usvajanja govora u djece i ograničavaju njihove komunikacijske mogućnosti. Ova djeca trebaju specifičan tretman i pojačanu razinu brige. Govorne sposobnosti značajno utječu i na interakciju dijete – roditelj. Cilj ovog rada je procijeniti kvalitetu života vezanu za zdravlje kod roditelja djece s oštećenjem sluha, te onih s govornim oštećenjem. Ispitanici u ovoj studiji bili su 349 roditelja (182 majke i 167 očeva) djece predškolske dobi sa specifičnim jezičnim poremećajem i 131 roditelj (71 majka i 60 očeva) djece s jakim slušnim oštećenjem. Kontrolnu skupinu sačinjavali su 146 roditelja (82 majke i 64 oca) zdrave djece iste dobi. Kvaliteta života procijenjena je upotrebom SF-36 upitnika. U svim skupinama ispitanika majke su imale slabiji rezultat u usporedbi s očevima, ali uz velike razlike u ovisnosti o vrsti teškoća u djeteta. U kontrolnoj skupini rezultati za majke bili su značajno različiti od onih kod očeva u samo dvije (od osam) dimenzija zdravlja, u majki djece s govornim oštećenjem u tri dimenzije, a u majki djece sa slušnim oštećenjem u šest dimenzija, ukazujući na najveću razliku između njih i njihovih muških partnera. U usporedbi s kontrolnom skupinom, i majke i očevi djece s govornim oštećenjem imali su značajno slabiji rezultat od kontrola u pet dimenzija zdravlja. Očevi djece oštećena sluha su bili značajno lošiji od kontrole u tri dimenzija. Najniži rezultat, koji ukazuje na najslabiju kvalitetu života vezanu za zdravlje imale su majke djece oštećena sluha koje su postigle značajno slabije rezultate od kontrolnih majki u svim ispitanim dimenzijama zdravlja osim „ograničenja radi emocionalnih smetnji“. Roditelji predškolske djece s oštećenjem sluha i govora imaju slabiju kvalitetu života vezanu za zdravlje, nego roditelji zdrave djece iste dobi. Naročito su pogođene majke djece oštećena sluha koje pokazuju negativan učinak djetetovih smetnji na gotovo sve dimenzije zdravlja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
005-1080315-0303 - Odrednice jednakosti i pravičnosti u zdravlju i zdravstvenoj zaštiti u Hrvatskoj (Ranko Stevanović, )

Ustanove
Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Autor s matičnim brojem:
Ivana Aras, (224056)

Citiraj ovu publikaciju

Aras, Ivana
Kvaliteta života roditelja djece sa smetnjama sluha i govora 2014., doktorska disertacija, Medicinski fakultet, Zagreb
Aras, I. (2014) 'Kvaliteta života roditelja djece sa smetnjama sluha i govora', doktorska disertacija, Medicinski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Aras, I.}, year = {2014}, pages = {99}, keywords = {quality of life, parents, children with speech and hearing impairment}, title = {Health related quality of life in parents of children with speech and hearing impairment}, keyword = {quality of life, parents, children with speech and hearing impairment}, publisherplace = {Zagreb} }