Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa (CROSBI ID 394079)

Ocjenski rad | diplomski rad

Njegač, Jasmina Utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa / Ačkar, Đurđica (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Njegač, Jasmina

Ačkar, Đurđica

hrvatski

Utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva ekstrudata kukuruzne krupice s dodatkom pivskog tropa. Pripremljene su smjese kukuruzne krupice s 10% pivskog tropa, sa 0, 5% i 1% dodanog pektina vlažnosti 15%, koje su zatim ekstrudirane u laboratorijskom jednopužnom ekstruderu 19/20 DN, Brabender GmbH, Duisburg, Njemačka, a potom su dobivenim ekstrudatima ispitana fizikalna svojstva i rezultati uspoređeni sa kontrolnim neekstrudiranim uzorcima. Istraživanjem je utvrđeno da se ekspanzijski omjer linearno povećava dodatkom pektina, dok se nasipna masa linearno snižava. Tvrdoća ekstrudata značajno se snizila proporcionalno udjelu dodanog pektina, dok se lomljivost povećala. Dodatak pektina uzrokovao je blagu promjenu boje neekstrudiranih uzoraka, dok je ekstruzija uzrokovala značajnu promjenu boje. Indeks apsorpcije vode kod ekstrudiranih uzoraka raste proporcionalno dodatku pektina. Indeks topljivosti u vodi povećava se dodatkom pektina u neekstrudiranim uzorcima , dok nakon ekstruzije postaje naročito izražen. Dodatak pektina povisuje stabilnost pasti neekstrudiranih smjesa kukuruzne krupice i pivskog tropa tijekom miješanja pri visokim temperaturama, no nakon ekstruzije narušava se taj parametar. Sklonost paste retrogradaciji blago je snižena dodatkom pektina kod neekstrudiranih uzoraka, dok je vrlo izražena kod ekstrudiranih uzoraka.

ekstruzija ; kukuruzna krupica ; pektin ; pivarski trop

nije evidentirano

engleski

Influence of pectin addition on physical properties of corn extrudates with added brewer spent grain

nije evidentirano

extrusion ; corn meal ; pectin ; brewer’s spent grain

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

29.01.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice