Utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa (CROSBI ID 394079)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Njegač, Jasmina
Ačkar, Đurđica
hrvatski
Utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva ekstrudata kukuruzne krupice s dodatkom pivskog tropa. Pripremljene su smjese kukuruzne krupice s 10% pivskog tropa, sa 0, 5% i 1% dodanog pektina vlažnosti 15%, koje su zatim ekstrudirane u laboratorijskom jednopužnom ekstruderu 19/20 DN, Brabender GmbH, Duisburg, Njemačka, a potom su dobivenim ekstrudatima ispitana fizikalna svojstva i rezultati uspoređeni sa kontrolnim neekstrudiranim uzorcima. Istraživanjem je utvrđeno da se ekspanzijski omjer linearno povećava dodatkom pektina, dok se nasipna masa linearno snižava. Tvrdoća ekstrudata značajno se snizila proporcionalno udjelu dodanog pektina, dok se lomljivost povećala. Dodatak pektina uzrokovao je blagu promjenu boje neekstrudiranih uzoraka, dok je ekstruzija uzrokovala značajnu promjenu boje. Indeks apsorpcije vode kod ekstrudiranih uzoraka raste proporcionalno dodatku pektina. Indeks topljivosti u vodi povećava se dodatkom pektina u neekstrudiranim uzorcima , dok nakon ekstruzije postaje naročito izražen. Dodatak pektina povisuje stabilnost pasti neekstrudiranih smjesa kukuruzne krupice i pivskog tropa tijekom miješanja pri visokim temperaturama, no nakon ekstruzije narušava se taj parametar. Sklonost paste retrogradaciji blago je snižena dodatkom pektina kod neekstrudiranih uzoraka, dok je vrlo izražena kod ekstrudiranih uzoraka.
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; pektin ; pivarski trop
nije evidentirano
engleski
Influence of pectin addition on physical properties of corn extrudates with added brewer spent grain
nije evidentirano
extrusion ; corn meal ; pectin ; brewer’s spent grain
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
29.01.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek