Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj eksperimentalnog zahvata odstranjivanja makrovegetacije na fizičko-kemijska obilježja vode na sedrenoj barijeri Novakovića Brod. (CROSBI ID 775958)

Druge vrste radova | stručna ekspertiza

Habdija, Ivan ; Sertić Perić, Mirela Utjecaj eksperimentalnog zahvata odstranjivanja makrovegetacije na fizičko-kemijska obilježja vode na sedrenoj barijeri Novakovića Brod. // Habdija Ivan ; Primc, Biserka i sur. 2012. Makrovegetacija kao eutrofizacijski čimbenik na sedrenim barijerama- Učinak eksperimentalnog odstranjivanja makrovegetacije na biogenezu barijere Novakovića Brod (Plitvička jezera). 2012.

Podaci o odgovornosti

Habdija, Ivan ; Sertić Perić, Mirela

hrvatski

Utjecaj eksperimentalnog zahvata odstranjivanja makrovegetacije na fizičko-kemijska obilježja vode na sedrenoj barijeri Novakovića Brod.

Travertinske barijere su osnova opstojnosti kaskadnog sustava akvatorija NP Plitvička jezera. One pružaju ekološki spektar različitih tipova akatičkih staništa sedrotvornim zajednicama. Predloženim projektnim zadatkom obuhvaćena ekološka istraživanja fokusirana su na sedrenu barijeru Novakovića brod u području Donjih jezera u akvatoriju. Poznavanje ekoloških čimbenika i njihovih sezonskih promjena i prostornog rasporeda biote impliciraju činjenicu da su u biogenezi barijera u sedrotvornim biotopima, osim biote i sadržaja kalcijevog karbonata, najpresudniji čimbenici: temperatura vode, kemizam vode, brzina strujanja vode u lotičkim biotopima te koncentracija razgradivih organskih tvari u vodi i supstratu. Za bolje razumijevanje biogeneze sedrenih barijera prihvatili smo premisu da su (1) procesi biogeneze taloženja vapnenca i (2) procesi eutrofizacije u staništima na sedrenim barijerama u uskoj interakciji. Središnji cilj i predmet ovih istraživanja bili su procesi osedravanja i učinci eutrofizacije na opstojnost sedrotvornih zajednica na barijerama u Donjim jezerima akvatorija Plitvičkih jezera. U tu svrhu je u svibnju 2002. i u proljeće 2003. godine proveden eksperimentalni postupak čišćenja i odstranjivanja makrovegetacije na barijeri Novakovića Brod s ciljem da se procijeni učinak odstranjivanja makrovegetacije sa sedrenih barijera i jezerskih priobalnih biotopa na stupanj trofije i stopu eutrofizacije. U ekološkom pogledu zahvat odstranjivanja makrovegetacije imao je višestruke posljedice za dinamiku biogeneze i razvoj sedrotvornih zajednica. U tumačenjima povezanosti između provedenog zahvata i promjena u akvatičkom okolišu na barijeri Novakovića Brod nezaobilazni segment su informacije o fizičko-kemijskim svojstvima jezerske vode koja se prelijeva preko sedrene barijere.

sedrene barijere; makrovegetacija; makroinvertebrata; meiofauna; osedravanje

nije evidentirano

engleski

The influence of experimental removal of macrophytes on physico-chemical water parameters at the Novakovića Brod tufa-barrier

nije evidentirano

tufa barriers; macrovegetation; macroinvertebrates; meiofauna; tufa precipitation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Habdija Ivan ; Primc, Biserka i sur. 2012. Makrovegetacija kao eutrofizacijski čimbenik na sedrenim barijerama- Učinak eksperimentalnog odstranjivanja makrovegetacije na biogenezu barijere Novakovića Brod (Plitvička jezera)

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Biologija