Utjecaj plijesni iz roda Fusarium na mikotoksikološku kakvoću pšenice, pšeničnoga slada i piva (CROSBI ID 394038)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Habschied, Kristina
Krstanović, Vinko ; Šantek, Božidar
hrvatski
Utjecaj plijesni iz roda Fusarium na mikotoksikološku kakvoću pšenice, pšeničnoga slada i piva
Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti utjecaj kontaminiranosti pšenice s plijesni Fusarium culmorum W. G. Smith Sacc. (teleomorf nepoznat) na udio mikotoksina u početnoj pšenici, zelenom sladu, gotovom sladu, vodi od slađenja, klici/korjenčiću, sladovini, mladom pivu, tropu i kvascu tijekom procesa proizvodnje slada i piva. Također se pratilo kako kakvoća pšeničnog slada i pojavnost mikotoksina ovise o primjenjenim agrotehnološkim mjerama (primjena fungicida). Primjene metode uključuju standardne metode slađenja i proizvodnje piva, standardne analize pšenice i slada, te mikotoksikološku analizu na LC-MS/MS uređaju. Rezultati istraživanja daju uvid u kvantitativnu distribuciju ispitivanih mikotoksina: zearalenon (ZEA), deoksinivalenol (DON), nivalenol (NIV), 3-acetildeoksinivalenol (3ADON), fusarenon-X (FUS X), T-2, HT-2, diacetoksiscirpenol (DAS) u pšenicama (Lucija i Osk.110/09) tijekom različitih tehnoloških postupka proizvodnje slada i piva.
Fusarium culmorum; pšenica; pšenični slad; pšenično pivo; mikotoksini
nije evidentirano
engleski
The impact of molds from genus Fusarium on mycotoxicological quality of wheat, wheat malt and beer
nije evidentirano
Fusarium culmorum; wheat; wheat malt; wheat beer; mycotoxins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
121
21.01.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb