Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 749312

UTJECAJ PLIJESNI IZ RODA Fusarium NA MIKOTOKSIKOLOŠKU KAKVOĆU PŠENICE, PŠENIČNOGA SLADA I PIVA


Habschied, Kristina
UTJECAJ PLIJESNI IZ RODA Fusarium NA MIKOTOKSIKOLOŠKU KAKVOĆU PŠENICE, PŠENIČNOGA SLADA I PIVA 2015., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, Zagreb


Naslov
UTJECAJ PLIJESNI IZ RODA Fusarium NA MIKOTOKSIKOLOŠKU KAKVOĆU PŠENICE, PŠENIČNOGA SLADA I PIVA
(THE IMPACT OF MOLDS FROM GENUS Fusarium ON MYCOTOXICOLOGICAL QUALITY OF WHEAT, WHEAT MALT AND BEER)

Autori
Habschied, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu

Mjesto
Zagreb

Datum
21.01

Godina
2015

Stranica
121

Mentor
Krstanović, Vinko ; Šantek, Božidar

Ključne riječi
Fusarium culmorum; pšenica; pšenični slad; pšenično pivo; mikotoksini
(Fusarium culmorum; wheat; wheat malt; wheat beer; mycotoxins)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti utjecaj kontaminiranosti pšenice s plijesni Fusarium culmorum W. G. Smith Sacc. (teleomorf nepoznat) na udio mikotoksina u početnoj pšenici, zelenom sladu, gotovom sladu, vodi od slađenja, klici/korjenčiću, sladovini, mladom pivu, tropu i kvascu tijekom procesa proizvodnje slada i piva. Također se pratilo kako kakvoća pšeničnog slada i pojavnost mikotoksina ovise o primjenjenim agrotehnološkim mjerama (primjena fungicida). Primjene metode uključuju standardne metode slađenja i proizvodnje piva, standardne analize pšenice i slada, te mikotoksikološku analizu na LC-MS/MS uređaju. Rezultati istraživanja daju uvid u kvantitativnu distribuciju ispitivanih mikotoksina: zearalenon (ZEA), deoksinivalenol (DON), nivalenol (NIV), 3-acetildeoksinivalenol (3ADON), fusarenon-X (FUS X), T-2, HT-2, diacetoksiscirpenol (DAS) u pšenicama (Lucija i Osk.110/09) tijekom različitih tehnoloških postupka proizvodnje slada i piva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113- 1780691-0538

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Kristina Mastanjević, (312201)