Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Razlike u količini kolesterola i ukupnih karotenoida kao parametara kvalitete kokošjih jaja industrijskog i domaćeg načina uzgoja (CROSBI ID 393985)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Simić, Ivana Razlike u količini kolesterola i ukupnih karotenoida kao parametara kvalitete kokošjih jaja industrijskog i domaćeg načina uzgoja / Zavadlav, Sandra ; Vovk, Irena (mentor); Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, . 2014

Podaci o odgovornosti

Simić, Ivana

Zavadlav, Sandra ; Vovk, Irena

hrvatski

Razlike u količini kolesterola i ukupnih karotenoida kao parametara kvalitete kokošjih jaja industrijskog i domaćeg načina uzgoja

Kolesterol je jedan od osnovnih sastojaska jajeta pomoću kojeg se određuje nutritivna vrijednost ove namirnice. Zbog negativnog trenda kolesterola, stručnjaci su preporučali smanjenje konzumacije jaja, no novija istraživanja pokazuju kako konzumacija jaja ne utječe bitno na razinu LDL kolesterola u krvi. Udio kolesterola određivao se u 10 uzoraka žumanjaka jaja iz industrijskog (1-10 JATA) i domaćeg uzgoja (1-10 EKO) pomoću tankoslojne kromatografije (TLC). Udio ukupnih karotenoida u žumanjku jajeta diktira boju, te je zbog toga bitan parametar prilikom ocjenjivanja kvalitete kod potrošača. U ovom radu istim uzorcima ocjenjena je boja po Roché-ovoj ljestvici, te im je spektrometrijski određena količina ukupnih karotenoida. Zbog drugačije prehrane kokoši, jaja iz industrijskog uzgoja imala su niži udio kolesterola, intenzivniju narančastu boju, te veći udio ukupnih karotenoida.

kolesterol ; karotenoidi ; jaja ; žumanjci ; TLC

nije evidentirano

engleski

Differences in the amount of cholesterol and total carotenoids as a quality parameter of table eggs in industrial and domestic cultivation method

nije evidentirano

cholesterol ; carotenoids ; eggs ; egg yolks ; TLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

24.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište u Karlovcu

Karlovac

Povezanost rada

Biotehnologija