Razlike u količini kolesterola i ukupnih karotenoida kao parametara kvalitete kokošjih jaja industrijskog i domaćeg načina uzgoja (CROSBI ID 393985)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Simić, Ivana
Zavadlav, Sandra ; Vovk, Irena
hrvatski
Razlike u količini kolesterola i ukupnih karotenoida kao parametara kvalitete kokošjih jaja industrijskog i domaćeg načina uzgoja
Kolesterol je jedan od osnovnih sastojaska jajeta pomoću kojeg se određuje nutritivna vrijednost ove namirnice. Zbog negativnog trenda kolesterola, stručnjaci su preporučali smanjenje konzumacije jaja, no novija istraživanja pokazuju kako konzumacija jaja ne utječe bitno na razinu LDL kolesterola u krvi. Udio kolesterola određivao se u 10 uzoraka žumanjaka jaja iz industrijskog (1-10 JATA) i domaćeg uzgoja (1-10 EKO) pomoću tankoslojne kromatografije (TLC). Udio ukupnih karotenoida u žumanjku jajeta diktira boju, te je zbog toga bitan parametar prilikom ocjenjivanja kvalitete kod potrošača. U ovom radu istim uzorcima ocjenjena je boja po Roché-ovoj ljestvici, te im je spektrometrijski određena količina ukupnih karotenoida. Zbog drugačije prehrane kokoši, jaja iz industrijskog uzgoja imala su niži udio kolesterola, intenzivniju narančastu boju, te veći udio ukupnih karotenoida.
kolesterol ; karotenoidi ; jaja ; žumanjci ; TLC
nije evidentirano
engleski
Differences in the amount of cholesterol and total carotenoids as a quality parameter of table eggs in industrial and domestic cultivation method
nije evidentirano
cholesterol ; carotenoids ; eggs ; egg yolks ; TLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
24.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Karlovcu
Karlovac