Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 748793

Uloga lokalnih medija u povećanju sudjelovanja građana u kreiranju javnih politika na lokalnoj razini


Martinović, Drago
Uloga lokalnih medija u povećanju sudjelovanja građana u kreiranju javnih politika na lokalnoj razini // Knjiga sažetaka - Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Znanost-duhovnost-odgovornost" / Martinović, Drago, Brkić, Marko-Antonio (ur.).
Međugorje: Fakultet društvenih znanosti Dr. Milenka Brkića Međugorje, 2014. str. 22-23 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Uloga lokalnih medija u povećanju sudjelovanja građana u kreiranju javnih politika na lokalnoj razini
(Role od local Media broaden participation in public policy at local level)

Autori
Martinović, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka - Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Znanost-duhovnost-odgovornost" / Martinović, Drago, Brkić, Marko-Antonio - Međugorje : Fakultet društvenih znanosti Dr. Milenka Brkića Međugorje, 2014, 22-23

ISBN
978-9958-0910-7-0

Skup
Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Znanost-duhovnost-odgovornost"

Mjesto i datum
Međugorje, Bosna i Hercegovina, 27.09.2014

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Lokalni mediji; lokalna samouprava; participativna demokracija; sudjelovanje građana; radio postaje
(Local Media; Local self-Government; participative democracy; Citizen participation; Radio stations)

Sažetak
U posljednjih 10-ak godina lokalni mediji postali su ključni izvor informacija i alat za povećanje sudjelovanja građana u procesu donošenja odluka na lokalnoj razini. Pod lokalnim medijima u ovom radu podrazumjevaju se mediji koji prate zbivanja u određenoj jedinici lokalne samouprave. Za potvrdu generalne hipoteze analizirane su programske sheme lokalnih radio postaja i proveden je dubinski intervju s predstavnicima istih radio postaja, kao i ankete s građanima u općinama/gradovima u kojima je provedeno istraživanje, a to su ukupno 13 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini, 10 općina/gradova sjedišta županija u FBiH i tri grada iz Republike Srpske. Prema provedenom istraživanju lokalne radio postaje ispunjavaju svoju informativno- servisnu funkciju, ali u isto vrijeme, nisu dovoljno interaktivne i iskorištene za povećano sudjelovanje građana u kreiranju javnih politika što govori podatak da trećina analiziranih javnih radio postaja i niti jedna privatna nemaju redovitu kontakt emisiju o lokalnim temama, u kojoj sudjeluju predstavnici općinske/gradske vlasti i javnih poduzeća i ustanova, uz mogućnost sudjelovanja građana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Drago Martinović, (349783)