Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Funkcionalne starter kulture - značenje i primjena u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 621510)

Prilog sa skupa u zborniku | ostalo | domaća recenzija

Blažić, Marijana ; Zavadlav, Sandra Funkcionalne starter kulture - značenje i primjena u prehrambenoj industriji / prof.dr.sc. Jovan Vučinić ; mr.sc. Snježana Kirin (ur.). Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2012. str. 259-264

Podaci o odgovornosti

Blažić, Marijana ; Zavadlav, Sandra

hrvatski

Funkcionalne starter kulture - značenje i primjena u prehrambenoj industriji

Bakterije mliječne kiseline su gram-pozitivne bakterije (s niskim sadržajem gvanina i citozina u molekuli DNA) koje su prirodno prisutne na supstratima bogatim hranjivim tvarima. Ovi mikroorganizmi su industrijski vrlo važni i upotrebljavaju se kao starter kulture za dobivanje različitih fermentiranih proizvoda. Također, primjena bakterija mliječne kiseline koje proizvode bakteriocine ili primjena čistih preparata bakteriocina može povećati zdravstvenu sigurnost tih proizvoda.U novije vrijeme, bakterije mliječne kiseline primjenjuju se kao probiotici i sinbiotici (probiotici u kombinaciji s prebioticima). Kako su zahtjevi potrošača za prirodnim proizvodima, posebno u području hrane i dodataka prehrani sve veći, takva je situacija otvorila mogućnost primjene probiotika kao funkcionalnih starter kultura u proizvodnji fermentirane hrane. Funkcionalne starter kulture su definirane kao starter kulture koje posjeduju najmanje jedno funkcionalno svojstvo u svrhu poboljšanja kvalitete finalnog proizvoda. Osnovni parametri kod primjene starter kultura su sigurnost, tehnološka učinkovitost i ekonomičnost.

bakterije mliječne kiseline; probiotici; starter kulture

nije evidentirano

engleski

Functional starter cultures - significance and application in food industry

nije evidentirano

lactic acid bacteria; probiotics; starter cultures

nije evidentirano

Podaci o prilogu

259-264.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

prof.dr.sc. Jovan Vučinić ; mr.sc. Snježana Kirin

Karlovac: Veleučilište u Karlovcu

978-953-7343-59-0

Podaci o skupu

4.međunarodni stručno-znanstveni skup 'Zaštita na radu i zaštita zdravlja'

predavanje

19.09.2012-22.09.2012

Zadar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija