Funkcionalne starter kulture - značenje i primjena u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 621510)
Prilog sa skupa u zborniku | ostalo | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Blažić, Marijana ; Zavadlav, Sandra
hrvatski
Funkcionalne starter kulture - značenje i primjena u prehrambenoj industriji
Bakterije mliječne kiseline su gram-pozitivne bakterije (s niskim sadržajem gvanina i citozina u molekuli DNA) koje su prirodno prisutne na supstratima bogatim hranjivim tvarima. Ovi mikroorganizmi su industrijski vrlo važni i upotrebljavaju se kao starter kulture za dobivanje različitih fermentiranih proizvoda. Također, primjena bakterija mliječne kiseline koje proizvode bakteriocine ili primjena čistih preparata bakteriocina može povećati zdravstvenu sigurnost tih proizvoda.U novije vrijeme, bakterije mliječne kiseline primjenjuju se kao probiotici i sinbiotici (probiotici u kombinaciji s prebioticima). Kako su zahtjevi potrošača za prirodnim proizvodima, posebno u području hrane i dodataka prehrani sve veći, takva je situacija otvorila mogućnost primjene probiotika kao funkcionalnih starter kultura u proizvodnji fermentirane hrane. Funkcionalne starter kulture su definirane kao starter kulture koje posjeduju najmanje jedno funkcionalno svojstvo u svrhu poboljšanja kvalitete finalnog proizvoda. Osnovni parametri kod primjene starter kultura su sigurnost, tehnološka učinkovitost i ekonomičnost.
bakterije mliječne kiseline; probiotici; starter kulture
nije evidentirano
engleski
Functional starter cultures - significance and application in food industry
nije evidentirano
lactic acid bacteria; probiotics; starter cultures
nije evidentirano
Podaci o prilogu
259-264.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
prof.dr.sc. Jovan Vučinić ; mr.sc. Snježana Kirin
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu
978-953-7343-59-0
Podaci o skupu
4.međunarodni stručno-znanstveni skup 'Zaštita na radu i zaštita zdravlja'
predavanje
19.09.2012-22.09.2012
Zadar, Hrvatska