Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 748699

Sudjelovanje građana u lokalnoj samoupravi u Bosni i Hercegovini


Martinović, Drago
Sudjelovanje građana u lokalnoj samoupravi u Bosni i Hercegovini // Hrvatska i komparativna javna uprava, 13 (2013), 2; 593-609 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 748699 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sudjelovanje građana u lokalnoj samoupravi u Bosni i Hercegovini
(Citizen participation in Local self-Government in Bosnia and Herzegovina)

Autori
Martinović, Drago

Izvornik
Hrvatska i komparativna javna uprava (1848-0357) 13 (2013), 2; 593-609

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
općina ; zakon ; odlučivanje ; sudjelovanje građana ; lokalna samouprava ; Bosna i Hercegovina
(municipalities ; law ; decision ; citizen participation ; local self-government ; Bosnia and Herzegovina)

Sažetak
Sudjelovanje građana u procesu odlučivanja jeste građansko pravo koje građani konzumiraju na svim razinama vlasti, a ostvaruje se posredno i neposredno. Sudjelovanje građana u odlučivanju, osim Ustavima (na državnoj, entitetskim i županijskim/kantonalnim razinama vlasti) regulirano je zakonima o lokalnoj samoupravi i statutom kao osnovnim normativno- pravnim aktom jedinice lokalne samouprave. Iako su zakonski akti o sudjelovanju građana u odlučivanju usklađeni s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, analizirajući zakonske i normativno-pravne akte o odlučivanju građana, a u prvom redu zahvaljujući složenom ustroju Bosne i Hercegovine, utvrđene su brojne različitosti, nedostatci, kao i nedorečenosti zakona i pravnih akata u odlučivanju na razini entiteta, kantona/županija u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i općina i mjesnih zajednica. Stoga je potrebno osim donošenja Zakona o referendumu na državnoj, odnosno entitetskoj razini izmijeniti i uskladiti i ostale normativno-pravne akte koji reguliraju pitanja sudjelovanja građana u odlučivanju i to: Ustav Bosne i Hercegovine, entitetske i županijske/kantonalne Ustave, Izborni zakon, Zakon o lokalnoj samoupravi na entitetskoj i županijskoj/kantonalnoj razini i Statute općina i mjesnih zajednica. Metodologija koja je korištena pri izradi ovog rada je analiza sadržaja zakonskih i normativno-pravnih akata koji reguliraju područje sudjelovanje građana u procesu donošenja odluka. Osnovna jedinica analize je članak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo, PolitologijaPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Drago Martinović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Martinović, Drago
Sudjelovanje građana u lokalnoj samoupravi u Bosni i Hercegovini // Hrvatska i komparativna javna uprava, 13 (2013), 2; 593-609 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Martinović, D. (2013) Sudjelovanje građana u lokalnoj samoupravi u Bosni i Hercegovini. Hrvatska i komparativna javna uprava, 13 (2), 593-609.
@article{article, author = {Martinovi\'{c}, Drago}, year = {2013}, pages = {593-609}, keywords = {op\'{c}ina, zakon, odlu\v{c}ivanje, sudjelovanje gra\djana, lokalna samouprava, Bosna i Hercegovina}, journal = {Hrvatska i komparativna javna uprava}, volume = {13}, number = {2}, issn = {1848-0357}, title = {Sudjelovanje gra\djana u lokalnoj samoupravi u Bosni i Hercegovini}, keyword = {op\'{c}ina, zakon, odlu\v{c}ivanje, sudjelovanje gra\djana, lokalna samouprava, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Martinovi\'{c}, Drago}, year = {2013}, pages = {593-609}, keywords = {municipalities, law, decision, citizen participation, local self-government, Bosnia and Herzegovina}, journal = {Hrvatska i komparativna javna uprava}, volume = {13}, number = {2}, issn = {1848-0357}, title = {Citizen participation in Local self-Government in Bosnia and Herzegovina}, keyword = {municipalities, law, decision, citizen participation, local self-government, Bosnia and Herzegovina} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • HeinOnline

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font