Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Teorija racionalnih očekivanja i izvoz (CROSBI ID 215579)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Vidaković, Neven Teorija racionalnih očekivanja i izvoz // Ekonomija (Zagreb), 12 (2005), 1; 153-173

Podaci o odgovornosti

Vidaković, Neven

hrvatski

Teorija racionalnih očekivanja i izvoz

Ovaj rad nastoji napraviti kvantitativan model koji će moći poslužiti kao model s kojim se može upotrebljavati pri donošenju ekonomskih odluka. Centralna tema je izvoz i politika tečaja. Teoretska podloga rada se bazira na dinamičnome programiranju. Svjesni smo da odnosi u ekonomiji i stvarnome svijetu nisu linearni autor pokušava napraviti model koji je rekurzivan i u svojoj prirodi dinamičan. Posebna pozornost se pridaje šokovima s kojima se susreće ekonomija. Šokovi su podijeljeni u na nominalne (monetarne) i realne šokove. Baza modela je mikroekonomska, tako da percepcija šoka ovisi o individualnoj funkciji očekivanja. Analizirajući šokove posebna pozornost se pridaje teoriji neutralnosti koju je postavio Robert Lucas. Nakon što je postavljen model, rad istražuje implikacije modela. posebna pozornost za vrijeme analize modela se pridaje politici tečaja i načinu na koji se politika tečaja u modelu odražava na stanje u ekonomiji. Ovaj rad je predviđen kao prvi u nizu radova koji će se baviti problemom izvoza kao na teoretskome planu, tako i na empirijskome.

uvoz; izvoz; bellmanova jednadžba; optimizacija ponašanja; racionalna očekivanja; neutralnost; tečaj realna vrijednost valute.

nije evidentirano

engleski

Theory of rational expectations and exports

nije evidentirano

imports; exports; bellman equation; optimization; rational expectations; neutrality; exchange rate; real exchange rate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

12 (1)

2005.

153-173

objavljeno

1330-0636

Povezanost rada

Ekonomija

Poveznice