Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Elaborat podešenja zaštite elektrane na biomasu „Slavonija OIE“ na mrežu HEP-a (CROSBI ID 775932)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Nikolovski, Srete ; Marić, Predrag ; Vukobratović, Marko ; Fekete, Krešimir Elaborat podešenja zaštite elektrane na biomasu „Slavonija OIE“ na mrežu HEP-a // ETF Osijek. 2014.

Podaci o odgovornosti

Nikolovski, Srete ; Marić, Predrag ; Vukobratović, Marko ; Fekete, Krešimir

hrvatski

Elaborat podešenja zaštite elektrane na biomasu „Slavonija OIE“ na mrežu HEP-a

Za potrebe tvrtke Slavonija OIE d.o.o. iz Slavonskog Broda naručen je Elaborat podešenja zaštite elektrane i mreže HEP-a. U elektranu je ugrađen generator INDAR, prividne snage S=6000 MVA i faktora snage cos φ= 0, 8 na priključnom naponu 6, 3 kV. Generator je preko blok-transformatora 6, 3/20 kV snage 6000 kVA, spojen kabelom na 10 kV na Rasklopište HEP-a. U elaboratu je izvršena provjera i odabir strujnih i vremenskih podešenja zaštite od kratkih spojeva u elektrani, na sučelju elektrane i mreže te u neposredno priključenoj mreži, kada se mjesto kvara napaja sa strane mreže i generatora suprotnim smjerom njihovog udjela u ukupnoj struji na mjestu kvara, te istim smjerom njihovog udjela u ukupnoj struji na mjestu kvara za sva uobičajena i posebna uklopna stanja povezanosti elektrane s izvodima 10 kV VP Sl. Brod 2 I i Sl . Brod 2 II. Također, izvršena je provjera i odabir podešenja podnaponske zaštite kao zaštite od neprimjerenih uvjeta paralelnog pogona elektrane s mrežom pri propadu vrijednosti napona kod udaljenih i bliskih trofaznih i dvofaznih kratkih spojeva u mreži 10 kV. Simulacije i proračuni su izrađeni prema normi IEC 60909 za izračun struja kratkog spoja s prikazom u vremenskoj domeni (RMS). Svi simulirani kvarovi započinju u t=0 s nakon početka simulacije, događaji vidljivi na oscilogramima nakon t=+0 s, rezultat su djelovanja uređaja za zaštitu i sklapanje. Za sve simulirane trofazne i dvofazne kratke spojeve prikazana je I-t karakteristika djelovanja promatranih uređaja za zaštitu.

Elektrana na biomasu; koordinacija zaštite; zaštitni ruređaji; kraki spojevi; Ssmulacija

nije evidentirano

engleski

The study of relay protection coordination for biomas power plant on HEP el. network

nije evidentirano

Biomas power plant; protection coordination; protection devices; short circuits; simulation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

ETF Osijek

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika