Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 748640

Uloga medija u procesu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj


Maretić, Meri; Martinović, Drago
Uloga medija u procesu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj // Godišnjak 1-2012 / Brkić, Milenko (ur.).
Međugorje: Fakultet društvenih znanosti dr. Milenka Brkića Sveučilšta Hercegovina, 2012. str. 74-82 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Uloga medija u procesu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj
(The role of the Media in the process of higher education in Bosnia and Herzegovina and the Republic of Croatia)

Autori
Maretić, Meri ; Martinović, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Godišnjak 1-2012 / Brkić, Milenko - Međugorje : Fakultet društvenih znanosti dr. Milenka Brkića Sveučilšta Hercegovina, 2012, 74-82

Skup
Znanstveni skup 'Perspektive privatnih i javnih visokoobrazovanih institucija u Jugoistočnoj Europi'

Mjesto i datum
Međugorje, Bosna i Hercegovina, 18-19.02.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Mediji; visoko obrazovanje; odnosi s javnošću; novi mediji
(Media; higher education; Public Relations; New Media)

Sažetak
Rezultati dosadašnjih istraživanja tematike vezane za visoko obrazovanje ukazuju na nedovoljnu zastupljenost u medijima. Mediji mogu odigrati ključnu ulogu u popularizaciji visokog obrazovanja jer uz informativnu imaju i edukativnu komponentu. Uključivanje javnosti u znanstvenu stvarnost od značenja je za svjesniju primjenu znanstvenih postignuća koja, vrednovana u svijesti konzumenata medijskih sadržaja, ima za posljedicu razvoj svijesti o potrebi ulaganja u visoko obrazovanje. Kvalitetnijim odnosima s javnošću visoko obrazovne ustanove bi mogle poboljšati komuniciranje putem medija. Popularizacijom visokog školstva, otvorenošću, boljim informiranjem javnosti i korištenjem medija u cilju poboljšanja komunikacijskih procesa stvorili bi se temelji za moderan prikaz znanosti. Potrebno je istaknuti nezaustavljiv razvoj novih medija koji donose velike mogućnosti komuniciranja. Mediji u Bosni i Hercegovini, kao i u Republici Hrvatskoj mogu dati značajan doprinos razvoju visokog obrazovanja, ali u procesu komuniciranja treba posebnu pozornost posvetiti dvosmjernoj komunikaciji i proaktivnom djelovanju korištenjem komunikacijskih kanala u novim medijima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA