Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

U potrazi za natpisima Papalićeve zbirke : sarkofag Julija Kirana i Varije Flavije Salonije (ad CIL III 2584) (CROSBI ID 215535)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Demicheli, Dino U potrazi za natpisima Papalićeve zbirke : sarkofag Julija Kirana i Varije Flavije Salonije (ad CIL III 2584) // Colloquia Maruliana ..., 24 (2015), 145-158

Podaci o odgovornosti

Demicheli, Dino

hrvatski

U potrazi za natpisima Papalićeve zbirke : sarkofag Julija Kirana i Varije Flavije Salonije (ad CIL III 2584)

Rad se bavi analizom rimskoga natpisa koji se nekoć nalazio u najstarijoj epigrafskoj zbirci u Hrvatskoj – onoj koja je pripadala splitskom humanistu Dmini (Dominiku) Papaliću. Zbirku je opisao Marko Marulić, čiji su podaci kasnije bili prepisivani i naposljetku korišteni kao izvor za sastavljanje djela Corpus inscriptionum Latinarum. U kasnijoj stručnoj literaturi natpis je bio samo spomenut. Ovdje se prvi put daje njegova epigrafska analiza, i to na temelju autopsije, pri čemu je utvrđeno nekoliko odstupanja od objavljenog teksta, pa se predlaže novo čitanje. Natpis, uklesan na sarkofagu, ima nekoliko jezičnih karakteristika koje su česte za razdoblje kasne antike, u kojem je i nastao. Detaljnim pregledom površine sarkofaga utvrđeno je da je u sadašnjem stanju preinačen, tj. da je prethodno već bio upotrijebljen za drugog pokojnika ; o tome svjedoče tragovi slova i/ili ukrasa ranijeg natpisnog polja.

Marko Marulić; Papalićeva zbirka; Salona; Split; epigrafija; kasna antika; humanizam; onomastika; vulgarni latinitet

nije evidentirano

engleski

In the search of epigraphs of the Papalić collection: the sarcophagus of Iulius Cyranus and Varia Flavia Salonia (ad CIL III 2584)

nije evidentirano

Marko Marulić; Papalić collection; Salona; Split; epigraphy; late antiquity; humanism; onomastics; vulgar Latin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

2015.

145-158

objavljeno

1332-3431

Povezanost rada

Arheologija