Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 748403

Uzgoj i njega autohtonog slavonskog ozimog češnjaka


Parađiković, Nada; Vinković, Tomislav; Tkalec, Monika; Kraljičak, Jasna; Ćosić, Jasenka; Teklić, Tihana; Lončarić, Ružica; Vinković Vrček, Ivana; Štolfa, Ivna
Uzgoj i njega autohtonog slavonskog ozimog češnjaka // 4. zbornik sažetaka / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2014. str. 85-88 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Uzgoj i njega autohtonog slavonskog ozimog češnjaka
(Production and protecting of autochthonous Slavonian winter garlic)

Autori
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Kraljičak, Jasna ; Ćosić, Jasenka ; Teklić, Tihana ; Lončarić, Ružica ; Vinković Vrček, Ivana ; Štolfa, Ivna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
4. zbornik sažetaka / Kralik, Gordana - Osijek : Grafika Osijek, 2014, 85-88

ISBN
978-953-7871-33-8

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.12.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Češnjak ; in vitro razmnožavanje ; antioksidativna aktivnost
(Garlic ; in vitro propagation ; antioxidant activity)

Sažetak
Češnjak (Allium sativum L.)postaje sve značajnija povrćarska kultura jer posjeduje značajna antioksidativna svojstva. Nadalje, češnjak je sastavni dio važnih autohtonih tradicionalnih hrvatskih proizvoda. Većina češnjaka koja se kod nas konzumira u svježem stanju ili prerađuje podrijetlom je iz uvoza. Godišnje se uvozi oko 2000 tona češnjaka, a čest je slučaj nekontroliranog uvoza sadnog materijala iz susjednih država te proizvodnja i distribucija istog pod imenom domaćeg češnjaka.Kontinentalna Hrvatska je pogodna za proizvodnju češnjaka, a pogotovo lokalnih domaćih ozimih ekotipova koji se dobro i dugo skladište te imaju visoke prinose lukovice. Međutim, za dovoljno brzi rast i širenje proizvodnje domaćeg češnjaka potrebno je stvoriti dovoljno sadnog materijala u kratkom vremenskom periodu što je moguće in vitro umnožavanjem sadnog materijala. Taj način osigurava vrlo brzu multiplikaciju genetski identičnog kao i bez-virusnog sadnog materijala što je osnova moderne proizvodnje.Također, ovo istraživanje od 2012. do 2014. godine bavilo se utvrđivanjem najpovoljnije tehnologije uzgoja češnjaka iz takvog i klasičnog sadnog materijala na dvijema lokacijama u ovisnosti o analizi tla. U ovisnosti o faktorima istraživanja, među kojima je i više lokalnih ekotipova češnjaka, utvrila se i antioksidativna aktivnost, sadržaj fenolnih spojeva i askorbinske kiseline koji utječu povoljno na ljudsko zdravlje. Posljedično, na lokacijama kontinentalne Hrvatske u vrlo kratkom periodu moguće je dobiti kvalitetan češnjak visokih nutritivnih vrijednosti i dugog vijeka skladištenja, što nije slučaj kod uvoznog češnjaka. Takav način proizvodnje rezultirati će povećanjem kvalitete i konkurentnosti domaće proizvodnje postizanjem samodostatnosti i povećanjem izvoza domaćeg češnjaka. Na kraju, dovoljne količne domaćeg češnjaka za preradu osigurati će lakše brendiranje tradicionalnih proizvoda i njihovu prepoznatljivost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek